Indatoririle de baza ale preotului fata de bolnavi

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Indatoririle de baza ale preotului fata de bolnavi

Putem distinge două îndatoriri de bază ale preotului faţă de bolnavi: 1) ace­ea de a-l îndemna pe bolnav să se supună examenului medical şi, în caz de necesitate, unui tratament sistematic, şi 2) aceea de a-l ajuta pe bol­nav să se lupte cu boala, să conştientizeze în mod critic şi să biruie anomaliile sale de caracter şi de comportament. Medicul psihiatru îl poate trata pe bolnav în perioadele de psihoză acută, poate ajuta la diminuarea frecvenţei crizelor de boală şi, în măsura posibilităţilor, la prevenirea recidivelor acestora. Rolul duhovnicului este de­osebit de însemnat pentru aceşti bolnavi în peri­oadele dintre crize, când ei conştientizează chi­nuitoarele contradicţii dintre stările polare de ex­citaţie şi deprimare, de luciditate şi de mânie oarbă, de luminare şi de întunecare a conştiinţei, dintre stările polare de bunăvoinţă faţă de lume şi oameni şi de înrăire mohorâtă, irascibilitate, bănuială faţă de învăţăturile moralizatoare... Comportamentul preotului este definit de în­datorirea generală a pastoraţiei: aceea de a ajuta omului să afle adâncul pocăinţei, să refacă per­ceperea duhovnicească corectă a vieţii din sufle­tul omenesc, raportarea corectă la propriul păcat şi la propria demnitate nemuritoare de fiinţa omenească, care este supusă unor încercări atât de dramatice la bolnavi atunci când dedublarea se manifestă la modul maximal.

(Dr. Dimitri Aleksandrovici Avdeev, Când sufletul este bolnav, Editura Sophia, București, 2005, p. 39)

Categoria: Articole

Cautare:

Indatoririle de baza ale preotului fata de bolnavi

Vizualizari: 388

Id: 20514

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.