Inima ta il cauta pe Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Inima ta il cauta pe Dumnezeu

În vremea în care umileşte Domnul inima ta dinlăuntru, să baţi necontenit mătănii şi să pleci mereu genunchii, şi să nu laşi inima ta să aibă vreo grijă; că de o laşi, dracii te vor convinge să te ocupi şi de altele, şi atunci.... vezi şi te miră, ce ţi se iscă de aici. Nici un lucru nu-i mai folositor în luptele ascetice, dar şi mai obositor, fiindcă e foarte urât de draci, decât să te arunci înaintea Crucii lui Hristos, rugându-te ziua şi noaptea, să-ţi legi mâinile la spate.

Vrei să fii mereu fierbinte, şi să ai mereu belşug de lacrimi? Poartă-te aşa, şi fericit eşti, omule, dacă ziua şi noaptea ai numai grija celor pe care ţi le-am spus şi nu mai cauţi nimic altceva. Că va răsări înlăuntrul tău lumina, şi va străluci dreptatea ta, şi te vei face ca un rai înflorit, şi ca un izvor ce curge pururea.

Vezi câte bunătăţi câştigă omul din (prin) nevoinţă; de multe ori se află omul cu genunchii plecaţi în rugăciune, cu mâinile întinse spre cer, cu faţa întoarsă spre Crucea lui Hristos, cu gândurile adunate toate către Dumnezeu în rugăciune, şi în timp ce omul se roagă lui Dumnezeu cu lacrimi de umilinţă, în acelaşi ceas îndată, pe neaşteptate, izvor de desfătare porneşte să curgă în inima lui, şi se moaie mădularele lui, şi i se învăluiesc ochii, şi faţa lui se pleacă la păcat, şi i se schimbă gândurile, încât nici mătănii nu mai bate de bucurie care tresaltă în tot trupul lui.

Fii cu luare aminte, omule, la câte citeşti. Căci fără de nevoinţă, nicidecum nu le vei afla pe acestea. Și de nu te vei bate cu căldură şi de nu vei priveghea lângă poartă mereu, nu vei fi auzit.

(Sfântul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, p. 121)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Inima ta il cauta pe Dumnezeu

Vizualizari: 301

Id: 6950

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.