Lucrarea duhovniceasca in vremea bolii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Lucrarea duhovniceasca in vremea bolii

Sănătate să vă dăruiască Dumnezeu; iar dacă aceasta nu vă este de folos acum, să vă dea răbdare plină de recu­noştinţă. În ce priveşte faptul că întoar­cerea lăuntrică spre Dumnezeu nu mai este aceeaşi în boală, să ştiţi că este o ur­mare a slăbiciunii. Cine îşi simte netreb­nicia înaintea lui Dumnezeu nu-și va îngădui simţăminte necuvenite nici în vremea bolii. Înţelepţiţi-vă! Sufletul neîncercat prin ispite nu este bun de ni­mic. Atunci când sunteţi bolnavă puteţi să vă îngăduiţi unele înlesniri; nu este rău mai ales dacă beţi cacao. Nu e nimic că nu faceţi toate mătăniile după pravilă. Puteţi să nu treceţi aceasta în lista de pă­cate, ci curăţiți ceea ce ați trecut deja.

Împliniţi pravila făcând rugăciunea lui Iisus în tăcere. Totodată, dacă puteţi face mătănii, faceţi câte puteţi; de nu, staţi în picioare. Dacă nu puteţi sta în picioare, şedeţi; dacă nu puteţi şedea, staţi întinsă. Atâta doar: nu încetaţi a fi cu mintea împreună cu Domnul.

V-aţi îmbolnăvit atât de greu, încât vă pregătiţi de moarte. Întotdeauna tre­buie să ne pregătim de moarte, cu atât mai mult în vreme de boală. Dar dacă veţi muri sau încă vi se vor mai da zile de trăit, lucrul acesta ţine de voia lui Dumnezeu. Veţi mai trăi şi vă veţi mai osteni. De-abia aţi început.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Boala și moartea, traducere din lb. rusă de Adrian și Xenia Tănăsescu, ed. a 2-a, Editura Sophia, București, 2007, pp. 36-37)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Lucrarea duhovniceasca in vremea bolii

Vizualizari: 304

Id: 11056

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.