Mantuirea este darul lui Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Mantuirea este darul lui Dumnezeu

Necazul cel mare este că noi presupunem multe lucruri ca fiind deja cunoscute şi trăite de către credincioşi. Slujbele noastre presupun o vrednicie a omului de a lua parte la sfintele slujbe şi noi considerăm într-un fel pe toţi vrednici de a lua parte, de aceea pornim de la un punct de înaintare, nu de la locul în care se găseşte în realitate omul. Mântuirea nu se realizează de către om, ci de către om în colaborare cu Dumnezeu şi Dumnezeu îl ajută pe om să se mântuiască în măsura în care omul se angajează şi el pentru mântuire  cel puţin ca să devină receptiv pentru ceea ce face Dumnezeu cu el. Dacă noi am fi în viaţa noastră aşa cum este omul considerat în clipa în care s-a botezat, deci mort faţă de păcat şi viu pentru Dumnezeu, înviat din morţi, asta ar însemna, de fapt, viaţa creştină. Viaţa creştină este angajarea pentru Dumnezeu din situaţia de înviat din morţi, nu din situaţia omului care trebuie să învie din morţi, nu din situaţia omului care trebuie să lichideze nişte păcate, ci din situaţia omului care a lichidat odată cu păcatele.

După cum aţi făcut mădularele voastre roabe necurăţiei şi fărădelegii, spre fărădelege, tot aşa faceţi acum mădularele voastre roabe dreptăţii, spre sfinţire”, scria Sfântul Apostol Pavel creştinilor din Roma (Romani 6, 19). Dacă am fi noi în situaţia aceasta, n-am mai avea de luptat cu nişte negative din viaţa noastră, cu nişte împotriviri, ci am avea în faţă doar înălţarea la Cer.

(Arhimandrit Teofil Părăian, Cum putem deveni mai buni – Mijloace de îmbunătăţire sufletească, Editura Agaton, p. 55)

Categoria: Articole

Cautare:

Mantuirea este darul lui Dumnezeu

Vizualizari: 494

Id: 6009

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.