NESTORIE :: Patristica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

NESTORIE :: Patristica

NESTORIE

Viata.

Nestorie s-a nascut in Persia, dupa anul 381. A fost ucenicul lui Teodor de Mopsuestia. Pentru talentul sau oratoric si viata sa curata, imparatul Teodosie II l-a facut patriarhul Constantinopolului. In aceasta calitate, el a luat masuri aspre contra iudeilor si ereticilor si dezlantui criza care-i poarta numele, prin aceea ca intai preotul lui, Anastasie, apoi el insusi sustinura in Biserica din Constantinopol ca nu se cuvenea sa se dea Sf. Fecioare Maria titlul de Nascatoare de Dumnezeu. Sinodul de la Efes (431) l-a condamnat ca eretic, cu tot sprijinul marilor sai prieteni: Ioan de Antiohia, Andrei de Samosata si Teodoret de Cir. El a fost trimis intai intr-o manastire si din 435 a fost exilat la Oaza in Egipt, unde a murit, se pare, in jurul anului 451.

Opera

S-a pastrat in fragmente sau sub pseudonim.

     - Cartea lui Heraclid din Damasc

     - Contraanatematismele - indreptate contra anatematismelor Sf. Chiril se datoreaza nu lui Nestorie, ci lui Andrei de Samosata.

Doctrina

A fost condamnata la trei Sinoade ecumenice succesive: III (431), IV (451), V (553).

Eroarea principala a acestei doctrine era din domeniul hristologiei. Nestorie respingea unirea ipostatica a celor doua firi, sustinuta de Sf. Chiril, si afirma numai o unire morala intre ele. Nu Logosul, ci Hristos era subiectul atributelor si actiunilor divine si umane ale Celui intrupat. Comunicarea insusirilor nu putea sa aiba loc.

Sf. Fecioara Maria era numai Nascatoare de om, cel mult Nascatoare de Hristos, in nici un caz Nascatoare de Dumnezeu.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.