Numai de smerenie se teme diavolul

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Numai de smerenie se teme diavolul

Vine aici la mine unul, un viteaz şi zice:

- Părinte, să-mi dai voie să citesc Molitfele Sfântului Vasile cel Mare!

- Măi, nu le citi, că te duc dracii pe sus de-aici! Tu eşti de citit Molitfele Sfântului Vasile?

El de-abia a venit la mănăstire, şi să-i dau voie să citească Molitfele Sfântului Vasile, că el are ciudă pe draci.

- Vai de capul tău! Câtă ciudă are dracul pe tine şi cât vrea să râdă el de tine!

S-a dus la Sfântul Varsanufie cel Mare, marele stareţ al Palestinei, un călugăr şi i-a zis: „Îmi dai voie să blestem pe draci şi să citesc Molitfele Sfântului Vasile?”. „Nu-i blestema, că mare batjocură ai să iei de la dânşii! Smereşte-te şi zi iartă-mă, la toţi”. Aşa-i biruieşti pe demoni. Că diavolul toate le face, numai „iartă-mă” nu zice, căci a căzut din mândrie.

Diavolul posteşte, că nu mănâncă niciodată; el trăieşte în feciorie, că nu se însoară, nu se mărită; el priveghează. Doarme el vreodată? Tu faci treabă, dar el stă degeaba? Nu poate sta. Tu crezi că pe diavol îl întreci la fugă, dacă ai fugi tu? El într-o clipă e la marginea pământului. Numai cu una îl întreci tu pe el; dacă ai socoti că: „eu sunt praf şi cenuşă, şi sunt păcătos, şi nu pot nimica, şi nu sunt nevrednic să trăiesc pe pământ”. Numai de smerenie se teme diavolul. De alta nu se teme el; poţi să fi tu nevoitor cât este lumea. Dacă nu ştii să ceri iertare, eşti batjocorit de ei; eşti măturoiul dracilor.

(Îndrumări duhovnicești pentru vremelnicie și veșnicie. O sinteză a gândirii Părintelui Cleopa în 1670 de capete, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2004, p. 167)

 

Categoria: Articole

Cautare:

Numai de smerenie se teme diavolul

Vizualizari: 386

Id: 11521

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.