O cursa a sinelui nostru

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

O cursa a sinelui nostru

Oricine are un defect, îl ascunde. Defectul creează sentimentul de inferioritate, care-l face să se ascundă. Ascunzând defectul, ascunde şi sentimentul de inferioritate. Un copil, în această situaţie, creşte şi nici nu-şi dă seama că are sentimente de inferioritate. Dacă are şi unele calităţi, se agaţă de acestea ca o contrapondere, ca o contrabalansare astfel încât este prins într-o cursă.

Să spunem că cineva este egoist, foarte egoist. Este atât de egoist, încât crede că de faptul acesta atârnă toată existenţa lui. I se întâmplă aceasta, tocmai pentru că, în străfunduri, are un sentiment de inferioritate de care nu poate scăpa. Sentimentul de inferioritate este adânc înrădăcinat în el. Îşi scoate capul afară şi simte că există şi că trăieşte, sprijinit pe unele calităţi pe care le are, îşi proiectează acolo sinele şi, prin urmare, este egoist. Spune-i cât vrei: „Smereşte-te, smereşte-te!”; sărmanul nu te înţelege. Şi nu se va smeri. Când i se spune să se smerească, caută să facă altceva. Nu vede egoismul din el.

Fiindcă egoismul lui este însăşi fiinţa lui. Cine-și omoară fiinţa? Acest om are nevoie să fie ajutat, să înţeleagă despre ce este vorba. Dacă mintea este ageră şi intenţia este bună, va  înțelege şi va exclama: „A, aşa stau lucrurile”.

(Arhim. Simeon Kraiopoulos, Sufletul meu , temnița mea, Editura Bizantină, p. 95)

Categoria: Articole

Cautare:

O cursa a sinelui nostru

Vizualizari: 500

Id: 24122

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.