O temelie solida pentru reusita in viata

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

O temelie solida pentru reusita in viata

Şi credinţa şi cultura înnobilează. O cultură adevărată secondează credinţa. Credinţa mântuieşte, deci înnobilează, pentru că mântuirea înseamnă şi înnobilare, şi la fel şi cultura: aducând în faţă nişte valori deosebite, valorile acelea lucrează pe om spre bine. Însă trebuie să fii selectiv şi să găseşti ceea ce ne poate ajuta.

De pildă, noi avem doi scriitori preoţi: unul este părintele Gala Galaction. Despre el s-a spus (s-a hirotonit pe la 40 de ani) că, într-un fel, a fost preot înainte de a fi uns preot, pentru că a scris ca un preot şi că, de fapt, după aceea a devenit preot. Şi a scris mai departe, frumos şi bine; a scris ziditor de suflet.

La fel, un preot greco-catolic, părintele Ion Agârbiceanu, care iar a scris lucruri foarte frumoase din tinereţea lui şi ca preot; toată viaţa a scris lucruri deosebite, lucruri moralizatoare.

Dar nu numai scriitorii preoţi au scris frumos; şi alţii scriitori şi poeţi au scris frumos. Aşadar, în măsura în care cunoaştem lucruri de valoare, putem să ni le împropriem. Eu sunt un om care iubeşte cultura; pe mine două lucruri m-au ajutat în viaţă: credinţa în Dumnezeu şi cultura, şi pe amândouă le recomand. Nu le recomand separat, adică numai credinţa sau numai cultura, ci le recomand împreună: credinţa în Dumnezeu şi cultura, pentru oamenii care pot fi şi oameni de cultură. Însă trebuie să se evite cultura care nu-i cultură, cultura” mincinos numită astfel, adică o cultură care sapă, care dărâmă. (Arhimandritul Teofil Părăian)

(Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, București, p. 88)

Categoria: Articole

Cautare:

O temelie solida pentru reusita in viata

Vizualizari: 540

Id: 6709

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.