Pacatosul de mine

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pacatosul de mine

Eu, cel ce scriu aceste rânduri fără ca să împlinesc ceva măcar, oare mă voi mântui? Eu, cel mânios, oare voi dobândi dincolo mila Lui? Eu, cel lenevos şi nesimţit, voi afla har înaintea Lui? O, amare şi grozave întrebări fară nici un răspuns! O, prea adevărate întrebări pe care le înţeleg cu mintea şi pe care le scriu cu mâna, dar pe care nu le simt cu inima! O, grozavă stare de păcat! O, amară este viaţa omului împietrit şi nesimţit! El nu ştie că trăieşte sau moare, că doarme sau e treaz, că e sătul sau flămând. El nu ştie ce e dulce sau amar, ce e rece sau fierbinte, ce e alb sau ce e negru. O, amară e viaţa omului păcătos şi împietrit! El nu ştie ce e bine şi ce e rău. El nu ştie cât de dulci sunt bucuriile celui ce se nevoieşte. El nu ştie ce este focul inimii celui ce cu adevărat se pocăieşte. El nu ştie când este tânăr sau bătrân, când e sănătos sau bolnav. El nu a simţit niciodată bucuriile copilăriei celei nevinovate, el nu s-a aprins vreodată de dorul dragostei lui Dumnezeu. El nu a lăcrimat vreodată din inimă pentru păcatele sale. Pe el nu-l bucură fapta bună pentru că nu o face, pe el nu-l scârbeşte păcatul pentru că nu-l cunoaşte, pe el nu-l înspăimântă ceasul morţii pentru că nu cugetă la el, pe dânsul nu-l tulbură muncile iadului pentru că nu le-a văzut cu ochii credinţei, pe el nu-l bucură raiul pentru că nu-l doreşte din adâncul inimii. Pe el nu-l întristează lipsa darului Sfântului Duh pentru că nu-l cere cu tărie. O, cât de amară este viaţa unui astfel de om! Cât de jalnică este starea lui, cât de înfricoşat este sfârşitul lui!

Dar vai, în adevărul acestor cuvinte mă văd pe mine, păcătosul! Vorbeam ca despre altul, dar eu eram acela.

(Mi-e dor de Cer, Viața părintelui Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 156)

Categoria: Articole

Cautare:

Pacatosul de mine

Vizualizari: 487

Id: 24161

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.