Pacatul a devenit moda

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pacatul a devenit moda

Și lucru rău este că oamenii de azi, când păcatul a devenit modă, dacă văd pe unul că nu urmează curentul epocii, adică să nu păcătuiască, să fie puțin evlavios, îl numesc întârziat, retrograd. Acești oameni consideră o jignire faptul de a nu păcătui, iar păcatul îl consideră progres. Iar aceasta este mai rău decât toate. Dacă oamenii de azi, care trăiesc în păcat, ar recunoaște cel puțin aceasta, Dumnezeu i-ar milui. Însă ei îndreptățesc cele nejustificabile și ologiază păcatul. Aceasta este și cea mai mare hulă împotriva Duhului Sfânt: păcatul să îl consideri progres și morala să o numească înapoiere. De aceea, au mare răsplată, mare valoare cei ce se nevoiesc în lume și își păstrează viața curată.

Mai demult, dacă unul era pervers sau bețiv, se rușina să iasă în piață, pentru că ar fi fost disprețuit. Dacă una călca puțin pe de lături, nu îndrăznea să iasă afară. Și aceasta era într-un fel o frână. Astăzi, dacă cineva este corect, dacă de pildă o fată trăiește cu evlavie, se spune: ”Bre, unde trăiește asta?”. Și în general, dacă mirenii făceau un păcat, sărmanii, își simțeau păcătoșenia lor, își plecau puțin căpșorul lor și nu ironizau pe cel ce trăia duhovnicește, ci dimpotrivă, îl lăudau. Acum nici vinovăție nu simt, nici respect nu există. Le-au nivelat pe toate. Dacă unul nu trăiește lumește, își bat joc de el.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol.1: Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 40-41)

Categoria: Articole

Cautare:

Pacatul a devenit moda

Vizualizari: 443

Id: 19759

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.