Patru stanci din tara sfanta

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Patru stanci din tara sfanta

După a mea socotință, mai este încă o pricină de nu puțină însemnătate pentru care Hristos S-a născut într-o peșteră. În Țara Sfântă dăinuie încă și astăzi patru stânci vestite – stau precum stăteau și în vremea venirii lui Hristos în lume. O stâncă este peștera din Betleem, unde s-a născut El; a doua este stânca de pe muntele Ispitirii, unde El a fost ispitit de diavol; a treia este stânca Golgotei, pe care a fost răstignit, sub care a fost îngropat și unde a înviat; și a patra este stânca de pe Muntele Măslinilor, de pe care S-a înălțat la cer.

Așadar, cele mai însemnate patru evenimente din viața Mântuitorului sunt legate de patru stânci neclintite. Nu mai există casa din Nazaret unde El a trăit, nici cea din Capernaum, unde Se sălășluise. Nu mai există nici una din clădirile în care El zăbovea; nici curtea lui Irod, nici reședința lui Pilat, nici măcar templul lui Solomon. Tot ce a fost zidit de mână omenească, timpul a ruinat. Însă aceste patru stânci, de Dumnezeu făcute, stau în picioare și astăzi întocmai ca odinioară. Ca nimeni să nu se poată îndoi de faptul că El S-a născut cu adevărat, că a fost ispitit ca om, că a fost răstignit pentru păcatele omenești, dar și că a înviat, și că s-a înălțat cu slavă la ceruri, în veșnica Sa patrie, unde-i așteaptă pe drepții Săi. Știa Atoateștiutorul inima de piatră a oamenilor și cugetul bănuielnic al oamenilor, drept care cu înțelepciune a legat acele patru mari întâmplări de patru stânci nemișcate. Iar dacă Hristos S-ar fi născut în vreo casă dintr-o cetate sau dintr-un sat, oare acea casă ar mai fi existat și acum ca să dea mărturie? Nu numai casa, ci nici cetatea unde s-a născut Alexandru cel Mare nu mai există. Nu numai cetatea, ci nici țara în care s-a născut marele Homer nu este cunoscută. Iar sfânta peșteră a lui Hristos din Betleem dăinuie, dăinuie - și dă mărturie.

(Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, Editura Sofia, p. 211)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Patru stanci din tara sfanta

Vizualizari: 460

Id: 15793

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.