Pe mine, dar, Doamne, judeca-ma dupa dreptatea mea

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pe mine, dar, Doamne, judeca-ma dupa dreptatea mea

„Pe mine, dar, Doamne, judecă-mă după dreptatea mea” adică după dreptatea care e accesibilă oamenilor şi cu putinţă celor ce trăiesc în trup. „Şi după nerăutatea mea din mine.”

Aşa este mai cu seamă starea sufletească a psalmistului! Este departe de mândria fariseică. David numeşte „nerăutate” a lui simplitatea şi nepriceperea în cele ce sunt de folos cunoaşterii, aşa precum spun Pildele: „Cel fără de răutate crede orice cuvânt”. Pentru că noi oamenii din nepricepere cădem, când nu ne păzim, în multe greşeli, psalmistul roagă pe Dumnezeu şi cere să dobândească iertare după nerăutatea lui. De aici se vede lămurit că spusele acestea arată smerenia celui ce le-a rostit, mai mult decât mândria lui. Că spune: „Judecă-mă după dreptatea mea şi după nerăutatea care este întru mine!” Pune, Doamne, faţă în faţă dreptatea mea cu slăbiciunea omenească! Aşa judecă-mă! Cunoscând simplitatea mea, să nu mă osândeşti pe mine ca pe un grabnic spre păcat, nici ca pe unul care se uită cu mare luare-aminte la lucrurile lumii.

 

(Sfântul Ierarh Vasile cel MareTâlcuiri la Psalmi, Editura Sophia, București, 2004, p. 35)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Pe mine, dar, Doamne, judeca-ma dupa dreptatea mea

Vizualizari: 487

Id: 17749

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.