Putem fi iertati de pacate fara a posti?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Putem fi iertati de pacate fara a posti?

Depinde de condiţiile în care trăiţi! Eu, să ştiţi, la posturi sunt cel mai elastic, în sensul că oamenii nu întotdeauna pot să postească, nu întotdeauna au condiţii să postească. Sunt oameni care nu pot posti din cauze de sănătate. în volumul IV al Filocaliei se spune că „dacă te izgoneşte din cetatea postului pentru neputinţă, să te refugiezi în cetatea rugăciunii", adică să faci, totuşi, ceva, pentru că în Biserica Ortodoxă postul nu-i facultativ, este obligatoriu. Dar nici aşa, vezi că, dacă nu posteşti, te duci în iad. Eu am trăit în condiţii de viată care mi-au întărit convingerea că nu toţi oamenii pot la fel. De aceea sunt duhovnici. Dacă nu, îi dai cartea şi zici: „Citeşte de acolo şi ştii ce ai de făcut!" Referitor la canoanele grele, prin care unii creştini sunt opriţi de la împărtăşanie ani mulţi din viaţă, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Pe mine nu mă interesează vremea, ci mă interesează vindecarea". Dacă a trecut vremea şi nu s-a vindecat, degeaba au trecut anii. Dacă s-a vindecat înainte de a trece anii, de ce să mai aşteptăm să treacă anii? Nu e bine să se exagereze!

(Părintele Teofil Părăian, Rugăciunea pelerinaj către cer, Editura Doxologia, Iaşi, 2013, p.70-71)

Categoria: Articole

Cautare:

Putem fi iertati de pacate fara a posti?

Vizualizari: 502

Id: 15491

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.