Sa ne pazim inima cat mai mult

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sa ne pazim inima cat mai mult

Se spune: dacă nu m-aş fi uitat, nu aş fi căzut în ispită, dacă n-aş fi auzit, nici inima nu m-ar fi durut, dacă n-aş fi gustat, nu mi s-ar fi trezit pofta. Luaţi seama câte ispite ne vin de la văz, de la auz, de la gust. Cât de mulţi oameni au suferit şi suferă fiindcă, neavând o neşovăielnică aplecare a inimii către virtuţi, au privit fără precauţie, cu ochi necurat; au ascultat cu urechi neobişnuite să despartă binele de rău; au gustat cu poftă lacomă.

Simţurile trupului, care este lacom, iubitor de păcat, când nu este înfrânat de raţiune şi de ţinerea poruncilor dumnezeieşti, i-au atras pe oameni în tot felul de patimi, le-au întunecat mintea şi inima, aducându-i acesteia din urmă nelinişte, i-au făcut neliberi şi nevolnici, robi ai simţurilor. Cât de prevăzători trebuie să fim când privim, auzim, gustăm, mirosim, pipăim, sau, mai bine zis, cât de mult trebuie să ne păzim inima, pentru a nu se furişa în ea, ca prin nişte ferestre deschise, păcatul şi însăşi cauza păcatului, care este diavolul. Să nu ne întunece sufletul – acea pasăre cerească – să nu ni-l răpună cu săgeţile sale otrăvite, ucigaşe.

(Sfântul Ioan de Kronstadt, Viaţa mea în Hristos, Editura Sophia, p. 85)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Sa ne pazim inima cat mai mult

Vizualizari: 442

Id: 16155

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.