Sa ne uitam fiecare, in oglinda sufletului nostru!

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sa ne uitam fiecare, in oglinda sufletului nostru!

An de an, la începutul acestui Post, avem în faţă alternativa: fac ştiinţă, filosofie, cercetare, artă, cu Dumnezeu şi prin Dumnezeu sau lucrez totul pentru mine şi numai cum vreau eu, fără Dumnezeu sau chiar împotriva Lui? Nu trebuie să alegem nici calea „ştiu că nu ştiu nimic”, dar nici calea „ştiu şi pot totul”. Credinţa creştină spune: eu pot şti prin Dumnezeu, eu pot cunoaşte şi cerceta prin Dumnezeu, eu pot organiza toate prin El, căci Dumnezeu este Adevărul absolut şi El ştie pentru ce a creat lumea. Eu pe Dumnezeu îl întreb. Deci, smerenia este, cu alte cuvinte, încadrarea eului meu în Dumnezeu. Cel mândru se aşează pe sine în centru şi nu-L mai poate vedea pe Dumnezeu. De un om care spune că ştie toate, poate toate, trebuie să fugi, în el nu este duhul Creatorului, ci numai eul lui, în care se infiltrează mult mai uşor satana şi-l poate deruta. El nu are un criteriu prin care să se controleze; o face prin sine şi greşeşte.

Să ne uităm deci, fiecare, în oglinda sufletului nostru, să ne cercetăm şi să vedem dacă eul nostru este înrădăcinat în Dumnezeu sau numai în noi înşine, în dorinţele şi voinţa noastră, pentru a şti pe ce cale pornim. În fiecare dintre noi mijeşte şi vameşul şi fariseul, şi smerenia şi mândria. Depinde care predomină. Tuturor ne place să fim lăudaţi, şi nu ocărâţi. Această aplecare spre rău este infiltrată în natura căzută pe care o purtăm, dar nu este normal să fie aşa. De aceea să ne străduim să dobândim smerenia vameşului pentru a nădăjdui să ni se deschidă „uşile pocăinţei” prin care să pornim urcuşul spre Înviere.

(Preot Boris Răduleanu, Semnificaţia Duminicilor din Postul Mare, Vol. II, Editura Bonifaciu, Bucureşti, 1996, pp. 18-19)

Categoria: Articole

Cautare:

Sa ne uitam fiecare, in oglinda sufletului nostru!

Vizualizari: 416

Id: 17631

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.