Se poate vorbi de „dreapta socoteala” in iubirea aproapelui?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Se poate vorbi de „dreapta socoteala” in iubirea aproapelui?

Se poate vorbi de „dreapta socoteală” în iubirea aproapelui?

Se poate, desigur, adică să nu îl iubeşti mai mult decât pe tine. De multe ori când te jertfeşti spre binele altora ajungi să te neglijezi pe tine însuţi, da! Este un lucru bun, dar trebuie să existe un echilibru în iubirea faţă de aproapele, adică să îi punem nişte limite. Spre exemplu, dacă pierzi o noapte la căpătâiul unui copil bolnav care nu este copilul tău, este clar că te-ai neglijat pe tine, dar asta nu înseamnă că eşti departe de această formă de a te iubi pe tine, căci apoi ai tu grijă şi de tine. Se cere o dreaptă socoteală, dar nu o mângâiere cu ideea. Nu de genul: „Ştii, pentru dreapta socoteală eu nu pot să te iubesc mai mult de atât, ci doar atât”. Nu poţi să faci asta. Trebuie mers până la jertfă. Eroul se iubeşte pe sine, dar se jertfeşte pentru o cauză, asta este definiţia eroului. Nu este un sfânt, este un erou. 

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, 2001, pp. 76-77)

Categoria: Articole

Cautare:

Se poate vorbi de „dreapta socoteala” in iubirea aproapelui?

Vizualizari: 455

Id: 8609

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.