Sfanta Impartasanie Il cuprinde in ea pe Cel ce a zidit intreaga lume

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfanta Impartasanie Il cuprinde in ea pe Cel ce a zidit intreaga lume

Când Moise, văzătorul de Dumnezeu, s-a pogorât din muntele Sinai, nu puteau evreii să-l privească în faţă de multa strălucire pe care o avea, că vărsa raze ca un alt soare, şi pentru aceasta şi-a acoperit faţa sa cu o basma, ca să poată fiecare să-i vorbească. Aşa a făcut şi Cerescul Împărat, Domnul nostru Hristos, Care, după ce ne-a scos din robia Egiptului, a acoperit dumnezeiasca şi preastrălucita Sa Fiinţă cu Pâinea și Vinul, ca să nu ne sperie neasemănata Slavă dumnezeiască.

O, nemărginită dăruire şi negrăită facere de bine! O, izvor nesecat şi bucurie nespusă! După cuviinţă te mândreşti Maică-Sionule şi te slăveşti în această dăruire care din cer îţi vine, atât de vrednică şi prea minunată! Aceasta este podoaba şi frumuseţea ta! Cu dreptate este să zideşti lăcaşuri prea bogate, să înalţi corturi prea vestite şi altare minunate şi preafrumoase, mese de mult preţ, să îmbraci pereţii cu catifea şi stofe de aur, să aprinzi atâtea străluciri şi orice altă pregătire bine înfrumuseţată să faci în cinstea şi evlavia acestei Sfinte Taine! Că oricât de bogată podoabă vei face, i se cuvine; deşi cât poţi să săvârşeşti, este puţin şi chiar nimic, faţă de cât i se cuvine. Mai ales când faci cât ştii şi poţi, nu măreşti nicicum vrednicia acestei Pâini, fiindcă are cinstea de la sine şi o dă mai ales altora, fără a primi de la dânşii aproape nimic; şi prin mijlocirea ei, Preoţii, Mesele, Chivoturile se cinstesc şi se sfinţesc. Şi ce este minunat este că această Taină cuprinde în sine pe Acela care a zidit toată lumea şi este noian nemărginit a toată desăvârşirea, după David: „Mare este Domnul şi lăudat foarte, şi măririi Lui nu este sfârşit!”.

(Agapie Criteanul, Mântuirea păcătoșilor, Editura Egumenița, 2009, pp. 364-365)

Categoria: Articole

Cautare:

Sfanta Impartasanie Il cuprinde in ea pe Cel ce a zidit intreaga lume

Vizualizari: 361

Id: 5607

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.