Sfanta Liturghie este o taina si o jertfa

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfanta Liturghie este o taina si o jertfa

Sfânta Liturghie este o taină şi o jertfă. Este Taină pentru că se petrece o minune, transformându-se pâinea şi vinul în adevăratul Trup şi Sânge al Mântuitorului. Şi este jertfă, pentru că se reactualizează, în mod real, jertfa de pe Cruce.

Sfântul Apostol Pavel, descriind instituirea Sfintei Cuminecături, completează cu un cuvânt important: “În noaptea în care a fost vândut” (I Cor. 11, 23). E foarte important momentul întemeierii acestei Sfinte Taine. Adică, în noaptea când Iuda L-a vândut; Sinedriul îi hotăra felul morţii spre a fi cât mai chinuitoare şi ruşinoasă; când tâmplarii gândeau cum vor face crucea, fierarii – piroanele, iar alţii proiectau cununa de spini şi biciul cu bucăţi de plumb. Deci, când plini de ură asupra Lui, toţi căutau să-L piardă, Mântuitorul, din dragoste nemărginită, a aflat o cale tainică de a putea rămâne cu omenirea, până la sfârşitul veacurilor.

Această minune se înfăptuieşte ori de câte ori preotul săvârşeşte Sfânta Liturghie, - Sfânta liturghie fiind evenimentul central în viaţa Bisericii, axa în jurul căreia se roteşte întregul cult creştin.

Ce lucru minunat, Dumnezeu rânduieşte rodirea ţarinilor noastre şi omul credincios, din roadele muncii sale, aduce daruri la Sfântul Altar – prescură şi vin – oferindu-le jertfă lui Dumnezeu. La Sfânta Liturghie, aceste daruri se sfinţesc, transformându-se în Trupul şi Sângele Domnului şi din nou, ele sunt oferite credincioşilor. Nu este vorba de o carne moartă, ci în mod real de Trupul şi Sângele Domnului, care sunt unite cu Duhul Sfânt cel dătător de viaţă.

(Arhim. Serafim Man, Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, 1996, pp. 70-71)

Categoria: Articole

Cautare:

Sfanta Liturghie este o taina si o jertfa

Vizualizari: 481

Id: 15755

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.