Sfantul Agnet

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfantul Agnet

Ce este Sfântul Agneț?

Este partea pătrată sau pecetea pe care preotul o scoate cu copia din prima prescură folosită la Proscomidie și o așează apoi pe Sfântul Disc. Se numește Agneț, de la cuvântul grecesc agnos, adică miel, pentru că ea închipuie pe Mântuitorul Care, prin asemănarea cu Mielul înjunghiat de evrei la Paștele lor, a fost numit de Sfântul Ioan Botezătorul Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele Lumii (Ioan 1, 29). Sfântul Agneț este pâinea care, prin sfințire, se preface în Sfântul Trup al Domnului, cel jertfit pe Cruce. De aceea, preotul întipărește într-însul cu copia Patima Domnului, străpungându-l în chip cruciș și pronunțând cuvintele din Sfânta Scriptură, unde ni se istorisește cum sutașul a împuns cu sulița coasta Mântuitorului (Ioan 19, 34).

(Despre Sfânta Liturghie, Doxologia, Iași, 2009, p. 14)

Categoria: Articole

Cautare:

Sfantul Agnet

Vizualizari: 382

Id: 16477

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.