Smerenia - ascensor spre sfintenie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Smerenia - ascensor spre sfintenie

Nu putem ajunge la lucruri înalte dacă nu le facem pe cele de jos, aşa cum nu putem ajunge în vârful scării decât mergând din treaptă în treaptă. Dar este şi un mijloc de a te înălţa fără să umbli din treaptă în treaptă, de a te înălţa dintr-o dată. Ascensorul vieţii sufleteşti este smerenia. Dar, până la urmă şi smerenia ştie de cunoştinţa păcatului, ne cunoaştem păcatele şi ne smerim, fie că este rezultatul virtuţilor, cum a fost la Maica Domnului, de pildă. Maica Domnului a fost smerită nu pentru că avea păcate, ci a fost smerită pentru că avea virtuţi, avea bunătăţi, avea daruri de la Dumnezeu. Smerenia aceasta se câştigă prin virtute, prin bunătate, prin răbdare, prin îngăduinţă, prin iertare. Toate acestea, când le facem, urcăm din treaptă în treaptă şi apoi ne ridică cineva mai presus de toate cu ascensorul vieţii duhovniceşti care este smerenia.

Sfinţii au avut mai ales patru lucruri bune, patru virtuţi pe care trebuie să le aibă toţi credincioşii. Bineînţeles că acestea aduc lângă ele şi altele, şi anume cele patru virtuţi sunt: credinţa în Dumnezeu, nădejdea în Dumnezeu, iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni şi smerenia. Aceste patru lucruri le-au avut toţi sfinţii, pentru că sfinţii n-au trăit într-un singur fel, într-un singur chip. Sfinţii au fost totdeauna în Biserică.

(Părintele Teofil Părăian, Lumini de gând, Editura Antim, 1997, pp. 277-278)

 

Categoria: Articole

Cautare:

Smerenia - ascensor spre sfintenie

Vizualizari: 237

Id: 12102

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.