Smerenia este o taina dumnezeiasca

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Smerenia este o taina dumnezeiasca

Adevărata smerenie este o taină dumnezeiască: ea este de neatins pentru faptele omeneşti. Fiind cea mai înaltă înţelepciune, ea pare nebunie pentru înţelegerea trupească.

Domnul Iisus descoperă dumnezeiasca taină a smereniei adevăratului Său ucenic, care şade pururi la picioarele Sale şi ia aminte la cuvintele cele de viaţă făcătoare. Şi descoperită fiind, ea rămâne ascunsă; ea este de netâlcuit pentru cuvântul şi limba omenească.

Smerenia este viaţa cerească pe pământ. Harica şi minunata vedere a măreţiei dumnezeieşti şi a nenumăratelor faceri de bine ale lui Dumnezeu către om, cunoaşterea prin har a Răscumpărătorului, urmarea Lui cu lepădare de sine, vederea adâncului pierzaniei în care a căzut neamul omenesc - iată semnele nevăzute ale smereniei, iată primele trăsături ale acestei cămări duhovniceşti zidite de către Dumnezeul-Om.

Smerenia nu se vede pe sine smerită. Dimpotrivă, ea vede în sine multă trufie. Ea se îngrijeşte ca să afle toate ramurile acesteia; aflându-le, descoperă că încă au mai rămas foarte multe de aflat.

Preacuviosul Macarie Egipteanul, pe care Biserica îl numeşte cel Mare, pentru virtuţile sale cele covârşitoare şi mai ales pentru adânca lui smerenie, Părinte purtător de semne şi purtător de Duh, a spus în înaltele, sfintele şi tainicele sale omilii că până și cel mai curat şi mai desăvârşit om are în sine ceva trufaş (Omilia 7, capitolul 4).

Acest bineplăcut al lui Dumnezeu a atins cea mai înaltă treaptă a desăvârşirii creştine, a trăit într-o vreme îmbelşugată în sfinţi, l-a văzut pe Sfântul Antonie cel Mare, cel mai mare dintre sfinţii monahi şi a spus, totuşi, că el nu a văzut nici un om care să poartă fi numit desăvârşit pe deplin şi în adevăratul înţeles al cuvântului (Omilia 8, capitolul 5). Smerenia cea mincinoasă se vede pe sine smerită; se mângâie în chip caraghios şi jalnic cu această vedere amăgitoare, pierzătoare de suflet.

(Sfântul Ignatie Briancianinov, Despre înșelare, Editura Egumenița, Galați, 2010, p. 110)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Smerenia este o taina dumnezeiasca

Vizualizari: 348

Id: 7994

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.