Smerenia si libertatea

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Smerenia si libertatea

Am zis smerenie şi libertate pentru că în aceasta stă toată viaţa noastră. Noi toţi suntem chemaţi la libertate. Pentru omul contemporan, cel care este îndemnat şi provocat la libertate de toate a fi cele pe care le vede, de emisiunile şi de lozincile de la radio sau de la televizor, smerenia este un lucru respingător, este un lucru care îl împiedică să fie liber sau cel puţin îi aminteşte că nu face ceea ce trebuie.

Şi noi, creştinii, suntem chemaţi la libertate. Tot ce vedem pe stradă, tot ceea ce auzim este o parodie a adevăratei chemări şi a adevăratei libertăţi.

Noi suntem chemaţi la libertate şi sun­tem chemaţi la smerenie. Apostolul Ioan spune: Cunoaşteţi adevărul, şi adevărul vă va face liberi (Ioan 8, 32). Hristos spune: Învăţaţi de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi afla odihnă sufletelor voas­tre (Matei 11, 29). Din aceasta vedem bine că în Evanghelie smerenia şi liber­tatea nu doar că nu se contrazic, ci stau întotdeauna alături. Totuşi libertatea este mai mult decât smerenia.

Noi suntem chemaţi la libertate prin smerenie. Dar libertatea adevărată nu o vom cunoaşte decât după ce vom cunoaste smerenia adevărată, după ce smerenia ne va elibera. Libertatea aceas­ta nu va fi libertatea aceea la care suntem îndemnați în stradă, ci va fi libertatea pe care ne-o dă adevărul, care este însuşi Hristos, libertatea pe care o vom avea în chip şi mai desăvîrşit în ziua cea neîn­serată a împărăţiei Sale.

(Ieromonah Savatie Baștovoi, Singuri în fața libertății, Editura Cathisma, București, 2009, pp. 94-95)

Categoria: Articole

Cautare:

Smerenia si libertatea

Vizualizari: 250

Id: 10744

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.