SOCRAT :: Patristica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SOCRAT :: Patristica

SOCRAT

Viata.

Socrat s-a nascut pe la 380, in Constantinopol. Studiile i-au fost indrumate de gramaticii Helladiu si Amoniu, veniti de la Alexandria la Constantinopol pe la 390.

Numele de "scholasticus" ii vine probabil de acolo, ca era avocat. Se pare ca n-a fost cleric. Opera sa e dedicata unui oarecare Teodor, cleric acesta, fara sa se poata preciza daca a fost preot de mir sau monah.

Socrat, care simpatiza pe novatieni, a folosit informatiile orale ale preotului novatian Auxanon. Socrat n-are simpatii pentru Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Chiril al Alexandriei, probabil din cauza masurilor acestor ierarhi contra novatienilor.

Opera.

"Istoria bisericeasca" - in sapte carti, continua pe aceea a lui Eusebiu, de la abdicarea lui Diocletian, in 305, pana la 439. Aproape fiecare carte se ocupa cu persoana unui imparat. Evenimentele bisericesti merg mana-n mana cu cele politice. Nenorocirile trebuiesc considerate ca pedepse pentru pacatele oamenilor.

Socrat s-a folosit si de alte scrieri profane si crestine ca: colectia de acte sinodale a macedonianului Sabin de Heracleea, publicate la 375, apoi cronica orasului Constantinopol, alcatuita din informatii orale ca cele ale preotului novatian Auxanon.

Lucrarea e scrisa simplu, inteligent, neurmarind efecte estetice.

Lucrarea lui Socrat e un izvor pretios, mai ales pentru partea finala, unde vorbeste de intamplari contemporane.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.