Sodoma se talcuieste „prostie”, adica „orbire”, iar Gomora - „acreala”

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sodoma se talcuieste „prostie”, adica „orbire”, iar Gomora - „acreala”

Ce semnifică ceea ce s-a scris în cântarea lui Moise, „căci viţa lor este din viţa Sodomei şi mlădiţa lor din cea a Gomorei”, şi ce este vinul pe care nazireul nu trebuie să îl bea, ce este oţetul de vin şi sichera şi strugurii şi măslinele?

Viţa de vie a Sodomei este prostia. Căci Sodoma se tâlcuieşte „prostie", adică „orbire", iar Gomora, „acreală". Căci din prostie este acreala şi beţia nebunească a răutăţii este de la vin. De aceea cuvântul Legii porunceşte să fie oprit nazireul de la un asemenea vin, căci nazireu se tâlcuieşte „împrejmuit cu zid". Aşadar, cel îngrădit cu Legea lui Dumnezeu trebuie să fie oprit de la un astfel de vin al prostiei, dar şi de la a mânca struguri, care sunt mânia, şi de la stafide, care simt ţinerea de minte a răului - căci aceasta, mai veche decât mânia, merge înaintea ei, dar şi de la oţetul din vin, care este întristarea pentru neîmplinirea plăcerilor, şi de la sicheră, care este cel ce află pricină de plăcere în răzbunarea împotriva aproapelui, căci orice sicheră este dulce, dar şi de aguridă, adică de formele atât intenţionate, cât şi temeinice ale răutăţii. Dar nici părul nu trebuie să şi-l taie, adică feluritele cugetări care susţin mintea şi care-i dau frumuseţe. De aceea Samson, ras fiind, se tâlcuieşte „cel ce închipuie o asemănare, dar acoperit cu păr [se tâlcuieşte] „soarele lor", dar când a zăbovit pe coapsa Dalilei, adică s-a aruncat spre partea pătimaşă a plăcerii, i s-a tăiat părul, adică cugetele, care îi dădeau putere asupra patimilor, şi a devenit jucăria demonilor, fiind orbit de amândoi ochii, care sunt cunoaşterea practică şi cunoaşterea contemplativă.

 

(Sfântul Maxim MărturisitorulÎntrebări și nedumeriri, Editura Doxologia, Iași, 2012, pp. 113-114)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Sodoma se talcuieste „prostie”, adica „orbire”, iar Gomora - „acreala”

Vizualizari: 295

Id: 13299

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.