Treptele mandriei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Treptele mandriei

Mândria are cinci trepte. Pe cea dintâi treaptă a mândriei este omul care, având oarecare din aceste bunuri, nu recunoaşte că le are de la Dumnezeu, ci socoteşte că le are de la sine însuşi, în chip firesc.

A doua treaptă a mândriei este când omul recunoaşte că are de la Dumnezeu aceste bunuri, însă nu primite în dar, ci pentru că i se cuvin lui, ca unul ce ar fi vrednic de ele.

A treia treaptă a mândriei este când cineva cugetă că are nişte daruri pe care însă nu le are.

A patra treaptă a mândriei este când cineva defaimă pe alţii şi pofteşte să fie cinstit de toţi, ca un vrednic mai mult decât aceia.

A cincea şi cea din urmă treaptă a mândriei este cînd omul ajunge să defaime sfintele legi şi să nu se supună lor, aşa cum au legiuit Sfinţii Părinţi.

(Ilie Cleopa, Îndrumări duhovnicești pentru vremelnicie și veșnicie. O sinteză a gândirii Părintelui Cleopa în 1670 de capete, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2004, p. 142)

Categoria: Articole

Cautare:

Treptele mandriei

Vizualizari: 412

Id: 11870

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.