Treptele pacatelor

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Treptele pacatelor

Părinţii au stabilit, cu darul lor de deosebire, că alta este momeala, alta însoțirea, alta încuviințarea, alta robirea, alta lupta şi alta aşa numita patimă a sufletului.

Momealarecunosc fericiţii, e gândul simplu sau imaginea a ceva adus in inimă in chip înțelegător.

Însoţirea e convorbirea cu ceea ce s-a arătat in chip pătimaş sau nepătimaş.

Consimţirea (încuviințarea) este învoirea cu plăcere a sufletului, cu ceea ce s-a arătat.

Robirea e tragerea cu sila şi fără voie a inimii sau însoțirea stăruitoare a inimii cu lucrul acela şi pierderea stării noastre celei bune.

Lupta hotărăsc ei că presupune puterea la fel de tare cu a aceluia împotriva căruia se dă lupta, putere care învinge sau suferă înfrângerea.

Patima spun că e propriu-zis, ceea ce se încuibează în curs de vreme lungă in suflet, in chip pătimaş, şi-l duce la o deprindere prin obişnuinţa cu ea, încât se porneşte de bunăvoie şi de la sine spre fapte.

Dintre acestea toate, prima treaptă e nepăcătoasă; a doua nu in chip negreşit; a treia, potrivit cu starea celui ce luptă. Iar lupta pricinuieşte sau cununile, sau pedepsele.

 

(Sfântul Ioan Scărarul, Filocalia sau culegere din scrierile Sfinţilor Părinţi care arată cum se poate omul curăţi, lumina şi desăvârşi,vol. IX, Ed. IBMBOR, Bucureşti,1980. p. 241)

Categoria: Articole

Cautare:

Treptele pacatelor

Vizualizari: 376

Id: 23807

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.