Treptele pacatului (7)

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Treptele pacatului (7)

A șaptea treaptă a păcatului este păcatul cu mintea, precum zice Sfântul Maxim Mărturisitorul. Când omul se învoiește cu mintea să primească gândul rău și pătimaș, se silește să-și întipărească păcatul acela în minte atât de lămurit, ca și cum l-ar fi făcut și cu lucrul. Când ajunge omul la această treaptă, prin închipuire (imaginație), păcatul trece aproape pe nesimțire de la minte la simțirea trupului, după cum arată același Sfânt Părinte Maxim Mărturisitorul, zicând: „Precum trupul are ca lume lucrurile, așa și mintea are ca lume ideile. Și precum trupul desfrânează cu trupul femeii, așa și mintea desfrânează cu ideea femeii prin chipul trupului propriu” (Filocalia, vol. II, p. 87). De aceea, acest Sfânt Părinte ne sfătuiește: „Nu întrebuința rău ideile ca să nu fii silit să întrebuințezi rău și lucrurile. De nu păcătuiește cineva mai întâi cu mintea, nu va păcătui nici cu lucrul” (Ibidem, p. 71).

De asemenea, să se știe că lupta cu gândul, împotriva păcatului, nu ne părăsește până la moarte, căci: „războiul cu gândurile este mai greu decât războiul cu însuși lucrurile” (Ibidem, p. 70), pericolul de a păcătui cu mintea apărând lesne în orice vreme și în orice loc. Dacă ar voi cineva să facă, de exemplu, păcatul desfrânării cu lucrul, îi trebuie trei factori și anume: locul potrivit, timpul potrivit și lucrul, adică trup cu care să păcătuiaască. La păcatul cu mintea însă, lipsa niciunuia din acești factori nu-l împiedică să păcătuiască, căci cu mintea putem păcătui în orice loc și în orice vreme, chiar dacă nu avem de față trupul cu care vrem să păcătuim.

(Arhimandrit Cleopa Ilie, Învățături despre spovedanie, pp. 21-22)

Categoria: Articole

Cautare:

Treptele pacatului (7)

Vizualizari: 374

Id: 21409

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.