Un om impatimit (din societate) poate sa aiba rugaciunea inimii?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Un om impatimit (din societate) poate sa aiba rugaciunea inimii?

Poate, dar iată cum: în prima perioadă de acţiune a rugăciunii lui lisus, patima biruieşte pe om, iar în cea de-a doua perioadă, oricât de puternică ar fi patima, omul o biruieşte. Patima rămâne înlâuntrul omului până la moarte, pe când nepătimirea poate îi doar relativă. Aceasta o putem vedea din faptul că mulţi nevoitori, precum Cuviosul lacov, petrecându-şi viaţa întreagă în nevoinţe, alunecau în păcat. Cel ce se sileşte în nevoinţa rugăciunii, acela negreşit simte în sine mişcarea patimilor. Însă omul care a dobândit rugăciunea lăuntrică are patima ca un mort înlăuntrul său, ce nu-l mai poate tiraniza, şi, cu cât mai puternică este rugăciunea, cu cât se întăreşte mai mult în inima nevoitorului, cu atât mai puţin şi mai puţin acţionează patimile, de parcă ar dormi. Mortul stă întins - înseamnă că există şi n-a dispărut, pentru că-i vedem cu ochii noştri. Tot astfel, patima este ca un mort în cel ce petrece în nevoinţa rugăciunii şi a dobândit rugăciunea lăuntrică...

(Sfântul Varsanufie de la Optina, Filocalia de la Optina, Editura Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 79)

Categoria: Articole

Cautare:

Un om impatimit (din societate) poate sa aiba rugaciunea inimii?

Vizualizari: 308

Id: 24046

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.