Viata calugareasca este o viata preaminunata

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Viata calugareasca este o viata preaminunata

Este lucru mare viaţa călugărească! Este viaţă dumnezeiască, poetică, înaltă, măreaţă. Este o viaţă preaminunată. Monahul se poate afla pe pământ, dar călătoreşte prin stele, în nemărginire. Trăieşte cu mintea în Dumnezeu, în cer. Trăieşte o viaţă preaminunată. Acestei vieţi i se spune îngerească, şi este îngerească. Aşa este cu adevărat.

Însă, pentru ca monahul să o trăiască după cuviinţă, trebuie să aibă şi conştiinţă monahală. Iar aceasta o va izbândi prin întoarcerea în întregime către Dumnezeu şi către ţelul pe care şi l-a rânduit. Trăieşte cu tăcere, cu rugăciunea minţii, cu asceză, cu ascultare. Trebuie să moară pentru toate, ca să trăiască în Hristos. Se trezeşte cu ardoare, îşi face canonul, aleargă la slujbe, la ascultări. O singură grijă are: cum să-I placă lui Dumnezeu, cum să-I slujească lui Dumnezeu, cum să se slăvească numele lui Dumnezeu prin el. Are întotdeauna în minte făgăduinţele pe care le-a pus atunci când s-a făcut monah, înaintea Dumnezeului Celui în Treime. Pentru aceasta deseori citeşte cu luare aminte canonul de la slujba tunderii în monahism. Nu strică rânduiala mănăstirii, ci păzeşte toate canoanele.

Pentru ca să sporească cineva în mănăstire, trebuie să se lupte fără a fi silit de nimeni. Toate cu bucurie şi bunăvoinţă, nu de nevoie. Monah nu este acela care se sileşte să facă ceva mecanic şi este plin de nelinişti. Tot ce face, face numai din iubire către Mirele ceresc, din dragoste dumnezeiască, nu punându-şi în minte iadul şi moartea. Monahismul nu trebuie să fie o fugă negativă, ci o fugă a dragostei dumnezeieşti, a adorării dumnezeieşti.

(Ne vorbeşte părintele Porfirie – Viaţa şi cuvintele, Traducere din limba greacă de Ieromonah Evloghie Munteanu, Editura Egumeniţa, 2003,  pp. 265-266)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Viata calugareasca este o viata preaminunata

Vizualizari: 540

Id: 6584

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.