Viata de obste in manastire

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

Viata de obste in manastire

În trapeză egumenul şi toţi fraţii trebuie să se adune în fiecare zi şi cu de Dumnezeu trimisa hrană şi băutură de obşte, cuviincioasă făgăduinţei călugăreşti, să se împărtăşească toţi de obşte, întru slava lui Dumnezeu, foarte grijuliu păzindu-se tipicul cel de obşte al Sfintei Biserici pentru dezlegare şi nedezlegare. Şi cu datorie este fiecărui frate ca, şezând la trapeză după rânduiala sa, în mantie, rasă şi camilafcă, să mănânce, cu frica lui Dumnezeu, în mare şi desăvârşită tăcere, fiind cu luare aminte la citire, care trebuie să fie neschimbat la trapeză în fiecare zi din Vieţile Sfinţilor şi din cărţile Sfinţilor Părinţi şi din cele de învăţătură, după Tipicul bisericesc. Iar în toate duminicile de peste an, la sărbătorile mari împărăteşti şi ale sfinţilor, şi de ar fi cu putinţă, ceea ce este şi mai bine, chiar în fiecare zi, trebuie să fie panaghie şi toată rânduiala trapezei în viaţa noastră de obşte trebuie să se săvârşească după obiceiul Sfântului Munte.

Şi nici într-un chip să nu fie liberi să mănânce prin chilii niciodată, nici egumenul, nici fraţii, afară de boală sau de cea mai de pe urmă bătrâneţe. Şi cu una şi aceeaşi hrană toţi să se împărtăşească, iar dacă vreunul din fraţi are stomac vătămat şi nu va putea mânca hrana cea de obşte, unuia ca acela trebuie să i se dea, după învăţătura Sfinţilor Părinţi şi după socotinţa egumenului, hrana care-i foloseşte, după desăvârşita lui nevoie, însă şi pe aceea dator este s-o primească cu toţi fraţii la trapeză, dar nu în chilie.

 

(Sfântul Paisie de la NeamțCuvinte și scrisori duhovnicești, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 124-125)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Viata de obste in manastire

Vizualizari: 530

Id: 15253

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.