www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Trebuie să începem cu frica de Dumnezeu şi să terminăm cu dragostea pentru El - Avva Ioan Guțu

Trebuie să începem cu frica de Dumnezeu şi să terminăm cu dragostea pentru El - Avva Ioan Guțu

"Avva Ioan Guțu...un sfânt român în Sfântul Munte Athos. Din cei 90 de ani 71 a fost monah şi preot în Muntele Athos, la Schitul Colciu. Iubitor de Dumnezeu, a plecat la 19 ani în Athos şi a rămas acolo, în aceeaşi chilie de la Colciu, timp 71 de ani, până s-a mutat la Cer.

O singură dată a părăsit Muntele în cei 71 de ani petrecuți acolo, într-o continuă asceză.

Un mare făcător de minuni încă din timpul vieții. A fost un diamant îmbrăcat în ,,cârpe" nu pentru că nu ar fi avut posibilitatea să-şi cumpere lucruri noi, sau că nu ar fi putut purta zecile de rase şi veşminte oferite cadou de pelerini, ci pentru că toată viața a căutat să dobândească cu orice chip, cel mai mare grad al Bisericii Ortodoxe la care răvneste orice monah...SMERENIA, exact virtutea pe care nu a avut-o Lucifer.

Timp de 90 de ani, avva Ioan a strâns atâta har şi smerenie încât a ajuns la cea mai adâncă nevinovăţie. Mare postitor – mânca din două în două zile – mare nevoitor – dormea cel mult trei ore din noapte, pe un scăunel – mare ascet şi rugător – bătea metanii până când îi sângerau picioarele, la bătrâneţe, medicamente n-a folosit vreodată. Nu vorbea mult pentru că dacă nu te foloseai de tăcerea lui, nu aveai pentru ce să-i mai ceri sfat şi adevărul este că putem lua învăţătură despre smerenie, doar privindu-i chipul!. A considerat întotdeauna că „trebuie să începem cu frica de Dumnezeu şi să terminăm cu dragostea pentru El. Între acestea două să punem multă smerenie şi rugăciune şi vom ajunge în Împărăţia Cerurilor”.

Pentru ostenelile sale, Dumnezeu i-a dezvăluit dinainte ceasul mutării sale, aşa că şi-a rânduit toate treburile cu două luni înainte, şi-a luat iertare de la toţi fraţii – şi de la cei din chilia Sfântului Gheorghe Colciu a părintelui Dionisie Ignat, care l-a şi împărtăşit – şi, la pomenirea Sfântului Sava cel Sfinţit, a trecut la cele veşnice.

Cineva l-a întrebat spre sfârşitul vieţii, ce a obținut în cei 71 de ani petrecuți ca monah la Athos? Răspunsul a fost:

"Am obținut îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu".

Cu alte cuvinte tot ceea ce îi cerea lui Hristos, se împlinea fără întârziere, şi viața lui e plină de astfel exemple.

„Lucrarea monahului e statul de vorbă cu Dumnezeu şi nu cele materialnice. M-am retras aici nu pentru că nu iubesc lumea, ci pentru că iubesc prea mult pe toată lumea”…

(Avva Ioan Guțu)

Să avem parte de sfintele sale rugăciuni și binecuvântări!

Slăvit să fie Domnul și Hristos a Înviat!

Categoria: Articole

Cautare:

Trebuie să începem cu frica de Dumnezeu şi să terminăm cu dragostea pentru El - Avva Ioan Guțu

Vizualizari: 41

Id: 31132

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.