www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

VESMANT

VESMANT


VESMANT


2025. -Vesmintele liturgice au fost intrebuintate in toate timpurile la slujba Domnului (Ex. 39, 1-31; 41-13; 13-16; II Cor. 3, 8). Odata cu consacrarea omului se consacra si din cele ce apartin lui in slujba lui Dumnezeu, ca un dar dintre oameni si de la oameni. Se numesc vesminte bisericesti si acelea pe care le poarta clerul ca uniforma speciala; dar mai ales pe acelea pe care le primeste cel nou hirotonisit, anagnostii, ipodiaconii, preotii si arhiereii in slujbele lor bisericesti. Ele au o croiala si o culoare speciala, care trebuie respectata. Fiecare treapta ierarhica isi are vesmintele ei specifice si trebuie sa se respecte intrebuintarea lor corecta. De exemplu anagnostul hirotesit nu poate purta orarul ipodiaconului, etc. (Laod. 21,22, 23).


2026. ‘”…in scurt, fara epitrahil nici o taina sa nu se savarseasca. Iar daca se va intampla ca trebuinta sa ceara a se face vreo taina, molitfa, botez, sau altceva din cele sfinte si nu se va gasi epitrahil, atunci ca sa nu ramana lucrarea, blagoslovind, sa se puna braul sau o parte dintr-o funie sau dintr-o panza ca un epitrahil si astfel sa lucreze taina. Dupa taina, lucrul care a slujit de epitrahil sa se pastreze intr-un loc deosebit sau sa se intrebuinteze la ceva sfant. Numai acelea sa lucreze fara epitrahil, care sunt obisnuite la manastiri a le face preotii la polunosnita, la ceasuri si la pavecernita” -Sim.Tes. IX, 17.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

VESMANT

Vizualizari: 2110

Id: 769

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.