www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Miheia

Miheia

MIHEIA

CAPITOLUL 1
Proorocie despre pustiirea lui Iuda si a Samariei din pricina indepartarii de la Dumnezeu.

l. Cuvantul Domnului care a fast catre Miheia din Moreset in vremea domniei lui Iotam, Ahaz si Iezechia, regii lui Iuda, cand a avut vedenie pentru Samaria si Ierusalim.
2. Ascultati, voi neamuri toate, ia aminte pamantule si tot ce se afla pe tine! Caci Domnul Dumnezeu va fi voua marturie impotriva voastra, Domnul din templul cel sfant al Sau!
3. Caci iata Domnul va iesi din locasul Lui, Se va pogori si va pasi peste inaltimile pamantului;
4. Muntii se vor topi sub El ca ceara in fata focului si vaile vor curge, cum se pornesc la vale apele pe povarnis.
5. Toate acestea vor fi din pricina faradelegii lui Iacov si a pacatului casei lui Israel. Care este faradelegea lui Iacov? Oare nu Samaria? Si care sunt inaltimile lui Iuda? Oare nu Ierusalimul?
6. Pentru aceasta voi preface Samaria intr-o gramada de pietre adunate de pe camp, cand se sadeste via; voi pravali in vale pietrele ei si temeliile ei le voi dezveli.
7. Toate chipurile ei cele cioplite vor fi doborate, toata bogatia adunata din pretul desfranarii va fi arsa in foc si toate chipurile ei de idoli le voi face una cu pamantul; caci din plata de desfranata i-a adunat si in plata de desfranata se vor preface!
8. Din aceasta pricina Ma voi tangui si voi urla, voi merge descult si gol; voi scoate urlete ca sacalii si tipete ca strutii;
9. Caci rana ei este fara de leac, ajuns-a pana in Iuda, atins-a portile poporului Meu, pana la Ierusalim.
10. Nu dati de veste in Gat, si in Aco, nu plangeti! In Bet-Leafra tavaliti-va in pulbere!
11. Cornul suna pentru voi, locuitori din Safir. si din cetatea lor nu ies cei din Taanan. Plangere se aude in Bet-Haetel, caci veti fi lipsiti de sprijin.
12. Cum sa nadajduiasca locuitorii cei din Marot ca le va fi bine, cand nenorocirea de la Domnul s-a coborat la portile Ierusalimului?
13. Inhamati caii la caruta, locuitori ai Lachisului! Iata inceputul ispasirii pacatului fiicei Sionului, caci in tine s-au aflat faradelegile lui Israel.
14. De aceea tu vei renunta sa stapanesti Moreset-Gat; casele Aczibului vor fi o dezamagire pentru regii Israelului!
15. Iti voi aduce un nou cuceritor tie care locuiesti in Maresa; stralucirea Israelului va merge pana la Odolam!
16. Fii plesuva si te rade pentru copiii tai cei dragi, mareste-ti plesuvia ca a vulturului, caci ei au fost dusi in robie, departe de tine!

CAPITOLUL 2
Faradelegile fiilor lui Israel si prezicerea robiei lor.

1. Vai de cei ce cugeta ganduri silnice stand in asternuturile lor si de cei ce savarsesc faradelegea la lumina zilei de indata ce afla prilej.
2. Le plac tarinile, pentru aceea le si rapesc; casele, de aceea le si iau. Calca silnic drepturile stapanului si ale casei lui, ale omului si ale mostenirii lui.
3. Pentru aceasta asa zice Domnul Iata ca Eu pun la cale pentru neamul acesta o nenorocire, de care nu veti putea sa va feriti grumazul vostru si nu veti mai calca mandri; caci vremurile sunt rele.
4. In vremea aceea veti ajunge de batjocura si vi se va canta un cantec de jale: “Domnul a spus, si iata ca au fost nimiciti! El da in alte maini partea de mostenire a poporului Sau! Cum ia El fara sa mai dea inapoi si ogoarele noastre le imparte vrajmasului!
5. Pentru aceasta voi nu veti avea pe nimeni care sa arunce funia pentru sortii vostri in obstea Domnului!”
6. Nu ziceti nimic impotriva! Nu va ridicati impotriva, caci aceasta nu poate sa departeze rusinea voastra!
7. Casa lui Iacov zice: “Oare Dumnezeu a pierdut rabdarea? Acestea sunt lucrurile Sale?” Cuvintele Mele nu sunt ele, oare, binevoitoare pentru cel ce umbla pe calea cea dreapta?
8. Ci voi, impotriva poporului Meu, stati intr-ajutor vrajmasului lui. Mai inainte ca sa navaleasca Salmanasar voi jefuiti ca la razboi pe cei care merg cu incredere pe calea lor;
9. Voi dati afara pe femeile poporului Meu din casele lor placute, iar feciorilor lor le luati pentru totdeauna slava Mea!
10. Sculati-va si plecati, caci aici nu este loc de odihna; din pricina intinaciunii lui, va avea parte de chinuri grozave.
11. O! Daca ar putea cineva sa fie purtat de duhul nascocirilor si sa spuna cuvinte mincinoase, zicand: “Am sa-ti proorocesc despre vin si despre bautura cea imbatatoare”, acesta ar fi proorocul poporului acestuia.
12. Te voi aduna pe tine, Iacove tot, voi strange laolalta ceea ce a mai ramas din Israel! Il voi aduna ca pe oile ce sunt in mare primejdie, ca pe o turma in mijlocul unei nenorociri. Spaimantati, ei vor fugi departe de locul prapadului!
13. Cel ce croieste cale este in fruntea lor; ei isi croiesc cale si trec si ies pe o poarta, iar regele merge inaintea lor Domnul este in fruntea lor.

CAPITOLUL 3
Mustrari pentru capetenii si pentru preoti.

1. Si am zis: “Ascultati acum, capetenii ale lui Iacov si judecatori ai casei lui Israel: Oare nu este datoria voastra sa cunoasteti dreptatea?
2. Ei urasc binele si iubesc raul, jupoaie pielea de pe oameni si carnea de pe oasele lor.
3. Si, dupa ce vor fi mancat carnea poporului meu, vor fi jupuit pielea si oasele lor le vor fi sfaramat si prefacut in bucati ca si carnea in oala, ca trupul lor in caldare,
4. Atunci vor striga catre Domnul, dar El nu le va raspunde si in vremea aceea Isi va ascunde fata Sa de la ei, din pricina faptelor lor celor rele.
5. Asa zice Domnul impotriva proorocilor care ratacesc pe poporul meu, care atat cat au in ce sa-si infiga dintii propovaduiesc pacea, dar impotriva celor care nu le arunca nimic in gura se pornesc cu razboi.
6. Pentru aceasta va fi pentru voi noapte in loc de vedenie si intuneric in loc de proorocie! Soarele va apune peste prooroci si ziua se va preface in intuneric!
7. Vazatorii se vor face de rusine si ghicitorii vor fi de ocara si toti isi vor acoperi barba, caci nu vor avea nici un raspuns de la Domnul.
8. Iar eu multumita Duhului lui Dumnezeu sunt plin de putere, de dreptate si de tarie, ca sa vadesc faradelegea lui Iacov si pacatul lui Israel.
9. Ascultati acestea voi, capetenii ale casei lui Iacov, judecatori ai casei lui Israel, voi cei ce simtiti scarba pentru dreptate si strambati ceea ce este drept,
10. Care ziditi Sionul cu faradelegi si Ierusalimul cu strambatati!
11. Capeteniile lor fac judecata pentru plocoane, preotii dau invatatura legii pentru plata si profetii profetesc pentru bani si se sprijina pe Domnul zicand: “Domnul este in mijlocul nostru si prapadul nu va veni peste noi!”
12. Deci, din pricina voastra, Sionul va fi arat cu plugul ca o tarina si Ierusalimul va fi prefacut intr-un morman de ruine si muntele templului va ajunge o inaltime acoperita cu padure!”

CAPITOLUL 4
Profetie despre chemarea neamurilor si izbavirea din robie.

1. Si in zilele cele de apoi, muntele templului Domnului se va inalta peste varfurile muntilor si mai sus decat dealurile si catre el vor curge popoarele;
2. Popoare multe se vor indrepta spre el zicand: “Veniti sa ne suim in muntele Domnului, in templul Dumnezeului lui Iacov, si El ne va invata caile Sale, si sa mergem pe cararile Sale, ca din Sion va iesi legea si cuvantul lui Dumnezeu din Ierusalim!”
3. El va fi judecator al multor popoare si dreptate va imparti la neamuri puternice pana departe. Acelea vor preface sabiile lor in fiare de plug si lancile lor in cosoare. Si nici un neam nu va mai ridica sabia impotriva altuia si nu se vor mai invata cum sa se lupte;
4. Ci fiecare va sta linistit sub vita si smochinul lui si nimeni nu-i va infricosa, caci gura Domnului Savaot a grait!
5. Atunci toate popoarele vor umbla fiecare in numele dumnezeului sau, iar noi vom merge in numele Domnului Dumnezeului nostru de acum si pana in veac!
6. In ziua aceea, zice Domnul, voi aduna laolalta pe cei care o luasera la fuga si pe cei chinuiti;
7. Si din cei schiopi voi face un rest si din cei ce au fost impovarati, un neam puternic, si Domnul va imparati peste ei in muntele Sionului, de acum si pana m veac!
8. Iar la tine, turnul de paza al turmei, colina fiicei Sionului, la tine se va intoarce stapanirea de odinioara, imparatia fiicei Ierusalimului!
9. Si acum pentru ce strigi asa de tare? Oare iti lipseste rege si sfatuitorul tau a pierit si te-au cuprins durerile ca pe una care naste?
10. Sufere dureri de nastere si zvarcoleste-te ca o femeie in chinuri, fiica a Sionului, caci vei iesi din cetate si te vei salaslui in camp si te vei duce in Babilon. Acolo tu vei fi izbavita si acolo te va rascumpara Domnul din mana vrajmasilor tai.
11. Acum s-au adunat la tine neamuri fara de numar, care zic: “Pangarita sa fie, si ochii nostri sa priveasca nesatiosi Sionul!”
12. Dar ele nu cunosc cugetele Domnului si nu pricep sfatul Lui, ca El le-a adunat ca snopii pe arie.
13. Scoala-te si calca in picioare pe fiica Sionului; ca voi face cornul tau de fier si copitele tale de arama! Tu vei zdrobi popoare multe si prada luata de la ele, Domnului o vei inchina si bogatiile lor Stapanului a tot pamantul.
14. Si acum inchide-te cu zid, Bet-Gader! Suntem cuprinsi de toate partile! Ei lovesc cu toiagul peste obraz pe toate semintiile lui Israel!

CAPITOLUL 5
Profetie despre nasterea lui Mesia si intoarcerea neamurilor.

1. Si tu, Betleeme Efrata, desi esti mic intre miile lui Iuda, din tine va iesi Stapanitor peste Israel, iar obarsia Lui este dintru inceput, din zilele vesniciei.
2. Pentru aceasta ii va lasa pana in vremea cand aceea ce trebuie sa nasca va naste. Atunci ramasita fratilor sai se va intoarce la fiii lui Israel.
3. El va fi voinic si va paste poporul prin puterea Domnului, intru slava numelui Domnului Dumnezeului Sau si toti vor fi fara de grija, iar El va fi mare, pana la marginile pamantului.
4. Si El Insusi va fi pacea noastra! Cand Asiria va navali in tara noastra si va patrunde calcand in palatele noastre, noi vom ridica impotriva lui sapte pastori si opt capetenii,
5. Care vor pustii tara Asiriei cu sabia si tara lui Nimrod cu sabia scoasa din teaca. Si ne va izbavi de Asiria, cand aceasta va navali in tara noastra si cand va trece peste hotarele noastre.
6. Iar restul lui Iacov va fi in mijlocul multor popoare ca roua de la Domnul si ca bura de ploaie pe iarba, care nu se bizuie pe nimeni si nu asteapta ajutor de la fiii oamenilor.
7. Si va mai fi restul lui Iacov, intre popoare multe, ca un leu intre dobitoacele din padure si ca un pui de leu in turma de oi, care trece, calca in picioare si prada, fara ca nimeni sa-i poata smulge prada.
8. Mana ta se va ridica impotriva vrajmasilor tai si toti asupritorii tai vor fi nimiciti!
9. Si in ziua aceea, zice Domnul, voi nimici caii tai din mijlocul tau si toate carele tale le voi distruge.
10. Si voi darama orasele din tara ta si toate cetatile tale le voi face una cu pamantul.
11. Si din mana ta voi nimici pe vrajitori si tu nu vei mai avea ghicitori;
12. Voi darama idolii tai si stalpii idolesti din mijlocul tau si nu te vei mai inchina lucrurilor mainilor tale;
13. Voi nimici dumbravile din mijlocul tau si voi taia copacii tai, afierositi idolilor.
14. Iar in mania si in iutimea Mea Ma voi razbuna asupra popoarelor care nu M-au ascultat.

CAPITOLUL 6
Jertfele placute Domnului si amenintarea cu pedepse pentru faradelegi.

1. Ascultati deci ce zice Domnul: “Scoala-te! Fa judecata cu muntii, iar colinele sa auda glasul tau”.
2. Ascultati, voi muntilor, certarea Domnului si voi, neclintite temelii ale pamantului! Ca Domnul este in judecata cu poporul Sau si va grai impotriva lui Israel.
3. Poporul Meu! Ce ti-am facut si cu ce te-am impovarat? Raspunde-Mi!
4. Eu sunt Cel care te-am scos din tara Egiptului si din casa robiei te-am rascumparat si ti-am trimis inainte pe Moise, pe Aaron si pe Mariam!
5. Poporul Meu! Adu-ti aminte de sfatul lui Balac, regele Moabului, si ce i-a raspuns lui Balaam, feciorul lui Peor - cand tu ai mers de la Sitim pana la Ghilgal - ca sa cunosti dreptatea lui Dumnezeu”.
6. “Cu ce ma voi infatisa inaintea Domnului si ma voi pleca inaintea Dumnezeului celui Preainalt? Infatisa-ma-voi cu arderi de tot, cu vitei de un an?
7. Dar, oare, Domnului Ii vor placea miile de berbeci, zecile de mii de rauri de untdelemn? Oare Ii voi da pe cel dintai nascut al meu ca pret pentru faradelegea mea si rodul pantecelui meu pentru pacatul sufletului meu?”
8. Ti s-a aratat, omule, ceea ce este bun si ceea ce Dumnezeu cere de la tine: dreptate, iubire si milostivire si cu smerenie sa mergi inaintea Domnului Dumnezeului tau!
9. Glasul Domnului striga catre cetate - si este intelept cine se teme de numele Tau -: “Ascultati, voi semintii si tu obste a cetatii!
10. Oare voi scapa din vedere casa celui fara de lege, comorile celui pacatos si efa cea mica blestemata?
11. Oare voi ierta pe cel cu cantare nedrepte si cu greutati inselatoare in sac?
12. Ca bogatii din cetate sunt plini de silnicie si locuitorii graiesc cuvinte mincinoase si limba lor este numai viclenie in gura lor.
13. Si Eu am inceput sa te bat si sa te pustiesc din pricina pacatelor tale.
14. Vei manca, dar nu te vei satura si foamea va roade launtrul tau; vei pune la o parte, dar nu vei putea scapa nimic, si ceea ce vei scapa, voi trece prin ascutisul sabiei.
15. Tu vei semana, dar nu vei secera; vei calca in teasc smochine, dar nu te vei unge cu untdelemn; vei face must, dar nu vei bea vin.
16. Caci voi ati luat aminte la randuielile lui Omri si la toate faptele casei lui Ahab si v-ati purtat dupa sfaturile lor, ca sa va dau pustiirii si pe locuitorii tai, batjocurii. Pentru aceasta veti avea in sarcina voastra ocara poporului Meu!”

CAPITOLUL 7
Mustrarea Iudeilor si fagaduinta izbavirii de robie.

1. Vai mie! Caci am ajuns ca dupa culesul fructelor de vara, ca dupa culesul viilor! Nu se mai afla nici un strugure de mancare, nici o smochina timpurie pe care o doreste sufletul meu!
2. Om cucernic nu mai este in tara si nici un om drept pe pamant; toti pandesc sa verse sange, unii intind cursa altora.
3. Mainile lor sunt gata sa savarseasca raul: capetenia cere daruri, judecatorul cere plata si cel mare graieste dupa pofta sufletului sau.
4. Cel mai bun dintre ei este ca un spin, cel mai cinstit dintre ei este mai rau decat un gard de maracini. Ziua vestita de strajile Tale, ziua pedepsirii Tale a sosit; acum ei vor fi in mare tulburare!
5. Nu va incredeti in prieteni si in cel de aproape nu va puneti nadejdea si de aceea care se sprijina pe pieptul tau pazeste cuvintele gurii tale!
6. Caci feciorul defaima pe tatal sau si fiica se scoala impotriva mamei sale; iar dusmanii omului sunt cei din casa lui.
7. Ci eu numai spre Domnul voi atinti privirea, in Domnul Dumnezeul meu imi voi pune nadejdea si Dumnezeul meu ma va asculta.
8. Nu te bucura de mine, vrajmasa mea, caci daca eu cad, ma scol, iar cand stau in intuneric, Domnul este lumina mea.
9. Indura-voi mania Domnului, caci am pacatuit impotriva Lui, pana cand El va judeca pricina mea si imi va face dreptate; El ma va scoate la lumina si voi privi dreptatea Lui.
10. Sa vada vrajmasa mea si sa se ascunda de rusine, ea care-mi spunea: “Unde este Domnul Dumnezeul tau?” Ochii mei se vor uita la ea, si ea va fi calcata in picioare ca noroiul de pe ulite.
11. Vine ziua cand zidurile tale vor fi zidite iarasi, cand nu va mai fi nici o lege din acestea.
12. In ziua aceea vor veni la tine din Asiria si din cetatile Egiptului, din Egipt si pana la Eufrat, de la o mare s? pana la cealalta si de la un munte pana la altul.
13. Tara se va preface in pustiu din pricina locuitorilor ei, ca pret al purtarii lor.
14. Paste poporul cu toiagul tau, turma mostenirii tale, cea care salasluieste singura in padure, in mijlocul Carmelului! Sa pasca in Vasan si in Galaad ca in zilele cele de altadata!
15. Ca in ziua cand ai iesit din tara Egiptului iti voi arata lucruri minunate!
16. Vedea-vor neamurile si se vor rusina, cu toata puterea lor; vor pune mana la gura, iar urechile lor vor fi cuprinse de surzenie.
17. Vor linge pulbere ca serpii, ca si taratoarele pamantului vor fi cuprinse de spaima, iesind din ascunzisurile lor; vor veni tremurand catre Domnul Dumnezeul nostru si se vor infricosa de Tine.
18. Cine este Dumnezeu ca Tine, Care ierti faradelegea si treci cu vederea pacatele restului mostenirii Tale? Mania Lui nu tine totdeauna, caci El iubeste indurarea.
19. Si milostiveste-Te iarasi spre noi si faradelegile noastre calca-le in picioare! Arunca in adancul marii toate pacatele noastre.
20. Pastreaza credinciosia fagaduita lui Iacob si indurarea pe care ai aratat-o lui Avraam, precum ai jurat catre parintii nostri in zilele de odinioara.

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Miheia

Vizualizari: 1024

Id: 2878

Imagine:

Share:

Articolele urmatoare
Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.