www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Nu poti cere ca musca sa faca lucrul albinei, fiecarui om trebuie sa-i dai dupa masurica lui

Nu poti cere ca musca sa faca lucrul albinei, fiecarui om trebuie sa-i dai dupa masurica lui

Pe fiii săi duhovniceşti Stareţul îi îndruma în mod diferit. Pentru fiecare om el avea „măsura lui”. Adesea Părintele Nectarie explica: „Nu poţi cere ca musca să facă lucrul albinei, fiecărui om trebuie să-i dai după măsurica lui”. Stareţul Nectarie, fiind conducătorul duhovnicescul omului, nu era şi călăuza lui. El credea în alegerea raţională a omului însuşi: „Eu vă aprind candela, dar de ulei îngrijiţi-vă singuri”.

Părintele avertiza întotdeauna despre marea gradualitate a drumului duhovnicesc; amintea că nici un lucru nu se face deodată, oriunde trebuie răbdare. Monahia Nectaria îşi amintea că Stareţul, în îndrumarea sa duhovnicească, întotdeauna evita extremele în acelaşi timp şi în nevoinţe. Odată ea a cerut binecuvântare să facă în fiecare zi câte o sută de metanii. El i-a permis, dar peste două zile a trimis-o să meargă pe jos cincizeci de verste pentru a se pregăti de Cuminecătură. Pe drum au început să o doară picioarele şi nu a mai fost în stare să facă nici o metanie. De atunci nu i-a mai cerut binecuvântare pentru nici un fel de nevoinţe.

(Starețul Nectarie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2010, p. 50)

Categoria: Articole

Cautare:

Nu poti cere ca musca sa faca lucrul albinei, fiecarui om trebuie sa-i dai dupa masurica lui

Vizualizari: 611

Id: 13875

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.