Mulţi dintre preoţi motivează scurtarea slujbelor prin lipsa de răbdare a credincioşilor. Asta-i chiar aşa, părinte?
Nu răspund la bancuri. Sigur că e un banc ăsta. Ce legătură are una cu alta? Să ştiţi că la slujbă principalul este că vine Hristos, nu că vin credincioşii. Poţi să faci singur, liniştit, orice slujbă, cu excepţia Liturghiei, la care trebuie să ai dovada că eşti comunitate, că altfel nu vine. Dar, în esenţă, credincioşii nu se plictisesc. Credincioşii care se plictisesc pleacă. Se plictisesc necredincioşii, cei care nu înţeleg că, din nefericire sau din fericire, slujba ortodoxă e o ţâră mai lungă. În general, noi, orientalii, avem mai mult timp de şuetă. Putem să stăm mai mult, n-avem filme prea multe ca să ne streseze şi nici probleme, să căutăm neapărat soluţii. Dar trebuie să mărturisim că există şi un exces care, iarăşi, nu este potrivit: lungimea fără rost a slujbelor. Să vă dau un exemplu: maslul de obşte, care oricum este o slujbă lungă, prelungit cu dezlegări, cu alte dezlegări, cu alte dezlegări, cu alte dezlegări, cu cât mai multe dezlegări, cu foarte multe dezlegări, care nu mai înseamnă nimic - raportat la Taină, nu există prelungiri. Aici nu e ca la fotbal - prelungiri, unşpe metri şi mai vedem după aia, mai aranjăm cu preşedinţii de cluburi... Nu e aşa!
Pe de altă parte, există, în istoria literaturii liturgice ortodoxe, o spusă a lui Proclu, un scriitor bisericesc, care spune că din Liturghia Sfântului Iacob de la Ierusalim s-a prescurtat Liturghia Sfântului Marcu. Din Sfântul Marcu, a apărut Sfântul Vasile. Din Sfântul Vasile, Sfântul Ioan. Dacă ar fi să continuăm, am ajunge la concluzia că grecii, de fapt, astăzi mai au un pic din Sfântul Ioan şi că mai taie şi din picul acesta... Teoria asta că s-a tot scurtat din Liturghie e o prostie — în Biserică întotdeauna au existat rituri paralele! Nu s-a scurtat deloc! Din contră, Liturghia s-a dezvoltat - ca întreg cultul, de altfel. Cul tul nostru este stabil din secolul al XH-lea, al XIV-lea, al XVI-lea, în anumite situaţii. De exemplu, Prohodul Maicii Domnului unde-l găsim în cărţile de slujbă? Nu există! El a apărut ca urmare a evlaviei populare în secolul al XVI-lea în Rusia şi n-are legătură cu cartea de cult în sine, care este admisă, aprobată de Sfântul Sinod. Se cântă din evlavie, din pioşenia aceea necesară slujirii. Cultul absoarbe foarte multe lucruri. Ei bine, este cazul să întelegeţi ceva: asumaţi-vă din slujbă cât puteţi să vă asumaţi.
Există o pildă, o poveste teribilă în viaţa unui prieten de-al meu mult mai bătrân. E vorba de un frate ostaş, Ghiţă Precupescu, un nume de marcă la noi, la Sibiu, care, la un moment dat, îmi povesteşte că s-a dus cu Iosif Țon, renumitul predicator baptist, care era student cu el, la Cluj, la o Liturghie la care predica - era să zic Sfântul Nicolae Colan şi nu greşeam — înaltul Nicolae Colan. Şi acesta predica despre iubire într-un oraş în care ungurii aruncau cu mizerie după el când mergea la slujbă. Slujba superbă, cântată nemaipomenit, predica beton. Ce să zică baptistul? Că-l mânca... trebuia să zică el ceva. Şi zice: „Băi, Gyuri, îi fain tare la voi la ortodocşi, bă, dar unul vine, altul pleacă. La voi e ca în gară". La care, fratele Ghiţă îi răspunde: „Băi, ştii cum e în Ortodoxie? Ca un izvor de apă, măi. Fiecare vine cu unealta pe care o are. Unul cu degetarul, altul cu găleata, altul cu cisterna. Fiecare, cât ia, atât consumă. Şi când îi e iar sete, vine ia răşi şi mai ia — cât un degetar, cât o găleată, cât o cisternă. Problema este că fiecare răspunde cât un degetar, cât o găleată, cât o cisternă pentru lucrurile pe care le face..."
(Preot Conf. Dr. Constantin Necula, Creștinism de vacanță, Editura Agnos, Sibiu, 2011, pp. 212-214)
Categoria: Articole
Cautare:
Ortodoxia - izvor de apa vie
Vizualizari: 736
Id: 14230
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.