Ascultarea, suire grabnica catre Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ascultarea, suire grabnica catre Dumnezeu

„Viaţa cea de obşte este cer, iar sfânta ascultare este cer al cerurilor. Drept aceea, dacă cineva cade din ascultare, a căzut de la Dumnezeu şi din cer, hotărăsc purtătorii de Dumnezeu Părinţi”, după cum a spus marele Grigorie Sinaitul.

Iar în vremurile cele cumplite de acum, lipsind foarte asemenea povățuitori, fapt vrednic de multă plângere şi tânguire, dacă unii monahi mai râvnitori vor să placă lui Dumnezeu printr-o viaţă ca aceasta, numai Dumnezeu Însuşi şi învăţătura cea dumnezeiască a Preacuvioşilor Părinţi dascăli ai vieţuitorilor în obşte, [învăţătură] păzită până acum prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, le poate fi povăţuitor şi învăţător. Deci, căutând cu luare aminte spre această învăţătură ca la însăşi povăţuitorii ei, şi citind cu frica lui Dumnezeu şi cu înţelegere, cu ajutorul lui Dumnezeu, vor merge măcar în parte pe urma vieţii lor celei plăcute lui Dumnezeu, ocârmuindu-se şi înţelepţindu-se prin Părinţii lor, care i-au adunat pe ei întru numele lui Hristos, sau prin cei aleşi de ei şi de acelaşi gând cu ei, care îi învaţă pe fiii lor duhovniceşti nu de la sine, ci de la Sfânta Scriptură şi din aceeaşi învăţătură a Sfinţilor Părinţi. Căci în vremurile de demult, mulţi dintre Sfinţii Părinţi îi învăţau pe ucenicii lor din luminarea darului lui Dumnezeu, nefiind cărturari. Dar în vremurile de acum, Sfinţii Părinţi nu poruncesc nicidecum ca cineva să-i înveţe pe fraţi de la sine, ci din Sfânta Scriptură şi din învăţăturile Preacuvioşilor Părinţi, care ştiind tainele şi puterea Sfintei Scripturi prin Duhul Sfânt şi cu Darul Lui cunoscând mai dinainte lipsa nu puţină din vremurile acestea de pe urma a învăţăturii celei sănătoase între monahi şi [lipsa] povăţuitorilor celor adevăraţi, au scris, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, învăţătura lor cea sfântă şi folositoare de suflet, spre folosul nostru veşnic, spre ocârmuirea, întărirea şi călăuzirea noastră la calea mântuirii. Iar în vremurile de acum, povăţuitorii monahilor şi înşişi ucenicii lor ţinându-se de această [învăţătură] cu smerită înţelepciune şi cu frica lui Dumnezeu, nu-şi greşesc nici mântuirea, nici pe a celor ce ascultă de ei.

 

(Sfântul Paisie de la Neamț, Cuvinte și scrisori duhovnicești, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 149-150)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Ascultarea, suire grabnica catre Dumnezeu

Vizualizari: 315

Id: 14927

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.