Ce simbolizeaza citirea Sfintei Evanghelii si actele mistice de dupa aceea in particular?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce simbolizeaza citirea Sfintei Evanghelii si actele mistice de dupa aceea in particular?

 


Ce simbolizeaza citirea Sfintei Evanghelii si actele mistice de dupa aceea in particular?


Indata dupa acestea, randuiala Sfintei Biserici a stabilit sa se faca citirea dumnezeiasca a Sfintei Evanghelii. Aceasta arata in particular celor ce se straduiesc, necazurile ce au sa fie suportate pentru cuvant. Dupa aceea, venind la ei din cer Cuvantul contemplatiei si al cunostintei, ca un Arhiereu inlatura ca pe o lume sensibila cugetul trupului, departeaza gandurile lor ce cauta spre pamant si ii duce spre privirea celor spirituale prin inchiderea usilor si prin intrarea sfintelor taine, dupa ce si-au inchis simturile de catre cuvinte si lucruri. Si asa, dupa ce au ajuns afara de trup si de lume, ii invata cele ascunse si tainice, sarutarea intre ei insisi, si la El adunandu-i; ca apoi, pentru multa binefacere de care le-a facut parte, ca singura multumire, sa primeasca marturisirea recunostintei pentru mantuirea lor, pe care o talmaceste Simbolul credintei. Apoi, punandu-i intre ingeri prin cantarea intreit sfanta, si daruindu-le aceeasi stiinta a teologiei sfintioare pe care o au si aceia, ii aduce lui Dumnezeu si Tatal, infiindu-i in Duhul prin rugaciunea prin care s-au invrednicit sa-L numeasca pe Dumnezeu Tata. De aici iarasi, dupa ce au strabatut cu stiinta toate ratiunile din lucruri, ii duce in chip neinteles spre monada necunoscuta prin cantarea “Unul Sfant”, cu care s-au unit prin har si au devenit asemenea dupa participare, intr-o identitate neimpartita, dupa putinta.

Categoria: Mistagogia - Sfantul Maxim Marturisitorul

Cautare:

Ce simbolizeaza citirea Sfintei Evanghelii si actele mistice de dupa aceea in particular?

Vizualizari: 584

Id: 787

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.