Cum sa procedez cand aleg monahismul?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum sa procedez cand aleg monahismul?

Sfântul Ioan Scărarul sfătuieşte pe cei ce ies din lume şi vin la călugărie să nu se abată nici la dreapta, nici la stânga, ci să meargă pe calea împărătească. Adică să nu iasă nici în pustie, căci pentru viaţa cea singuratică pustnicească este nevoie de o putere îngerească, iar începătorul, şi mai ales cel ce este biruit de patimile cele sufleteşti, adică de mânie, de iuţime, de slavă deşartă, de zavistie, de părere şi de celelalte, să nu îndrăznească a vedea nici măcar urma unei astfel de vieţi, zice [Sfântul Ioan Seărarul], ca nu cumva să-şi iasă din minte. Şi nici în viaţa de obşte să intre, nu pentru că ar fi nefolositoare - căci ce este mai folositor şi mai de lăudat decât o astfel de viaţă, despre care, lăudând-o, Sfântul Vasile zice că nu are cuvinte destul de puternice ca să laude înălţimea şi mărimea unei asemenea vieţi -, ci pentru că ea cere multă răbdare. Deci pe calea cea împărătească îi sfătuieşte Sfântul să călătorească [pe începători], adică să vieţuiască împreună cu unul sau cu doi. Pentru că o viaţă ca aceasta este mai lesnicioasă multora, neavând trebuinţă de atât de mare răbdare ca viaţa de obşte, ci fiind ceva mai lesnicioasă, căci a se supune numai părintelui tău sau fratelui ce vieţuieşte împreună cu tine nu este mare lucru şi cere mai puţină răbdare.

(Sfântul Paisie de la Neamț, Cuvinte și scrisori duhovnicești vol. 2, Editura Doxologia, Iași, 2010, p. 141)







Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cum sa procedez cand aleg monahismul?

Vizualizari: 312

Id: 13603

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.