DESPRE HAINE, DESPRE IMBRACAMINTE SI DESPRE TOATE CELE DE TREBUINTA TRUPULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

DESPRE HAINE, DESPRE IMBRACAMINTE SI DESPRE TOATE CELE DE TREBUINTA TRUPULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 41

DESPRE HAINE, DESPRE IMBRACAMINTE SI DESPRE TOATE CELE DE TREBUINTA TRUPULUI

Dupa  cum s-a aratat  pentru hrana  monahilor  cele randuite de Dumnezeestii  Parinti  care  ne-au invatat  ca bine este sa folosim hrana cea de toate zilele si sa nu folosim mai mult decat ne trebuieste in acelasi chip ne invata si despre imbracamintea cea de care avem nevoie. Astfel Marele Vasile in cartile sale "Cuvintele cele pustnicesti" ne invata in mod amanuntit despre cele ce se cuvin monahului. Deci si noi suntem datori in Tipicurile noastre sa urmam acelora. Deci cuviincios este ca fiecare din frati sa aiba doua haine: una veche si carpita, iar  alta  noua; pentru  ca  sa  se  schimbe  si  acestea  sa  fie  facute  simplu  sau  chiar  mai  usor  ar  putea  fi  cumparate  dupa  cum Dumnezeestii Parinti au poruncit. Sau pot fi chiar aduse si din alte tari daca sunt ieftine si simple si nu pricinuiesc multa grija se cuvine ca si acestea sa le poata avea monahul.

De asemenea si mantia cea de deasupra sa fie simpla si daca este si cusuta cu atat mai bine aceasta pentru ca sa poata sluji iarna  mai ales atat inauntru cat si in afara iar vara nu este trebuinta de multe haine, dupa cum si Parintii poruncesc. De asemenea si incaltamintile sa fie simple iar pentru iarna pot fi ceva mai groase dar tot simple la fel s-a spus si pentru haine. Toate acestea fiind de trebuinta si simple si neosandite. De asemenea este dator Monahul sa aiba si un culion (un fes calugaresc), sa aiba si o panza de acoperit. Si dupa cum este imbracamintea asemenea trebuie sa fie si culionul.


Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.