Duhul iubirii de stapinire si al grairii in desert

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Duhul iubirii de stapinire si al grairii in desert

„Al iubirii de stăpânire” - toţi suntem iu­bitori de stăpânire atunci când poruncim fratelui nostru, atunci când ne credem mai mare decât el. Dar, în special - astea toate cred că le înțelegem, şi trândăvirea, şi grija de multe, şi iubirea de stăpânire - mai interesantă e grăirea în deşert.

Ştim ce-i asta, a vorbi mult, dar mie îmi pare un lucru important, o formă de vorbire în deşert, cea mai periculoasă. Şi pentru glume, şi pentru toate vom da răspuns, dar mă gândesc că în primul şi în primul rînd, atunci când Dumnezeu ne-a spus că pentru orice cuvânt deşert vom da seama, S-a referit mai ales la cuvintele sfinte. Înainte de a veni porunca şi ameninţarea că pentru orice cuvânt de­şert vom da seama, a fost aceea: „bleste­mat este cel ce cheamă numele Domnului în deşert”.

Sfântul Paisie oprea pe fraţii certaţi să spună rugăciunea Tatăl nostru, până se împăcau, ca nu cumva să se osândească spunând: „Şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”. Aceea era vorbire în deşert, era luare în deşert a numelui Domnului. Câţi dintre noi ţin mânie şi spun Tatăl nostru. Acesta va fi mai greu păcat asupra lui, socotesc, decât o glumă, care glumă desigur că bate la ochi mai tare.

Să fim cu băgare de seamă la cuvintele sfinte, la Scripturi, să nu facem glume pe seama Scripturii, cu parafraze şi tot felul de jocuri, de calambururi, pe care şi le permit mulţi! Le pare că sunt inteligenţi, că au ascuţime de spirit. Să ne ferim de lucrurile astea. Astea sunt primele şi cele mai grave vorbe în deşert.

(Ieromonah Savatie Baștovoi, Singuri în fața libertății, Editura Cathisma, București, 2009, pp. 106-108)

Categoria: Articole

Cautare:

Duhul iubirii de stapinire si al grairii in desert

Vizualizari: 289

Id: 11353

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.