Hristos Se naste, mariti-L! Hristos din Ceruri, intampinati-L!

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Hristos Se naste, mariti-L! Hristos din Ceruri, intampinati-L!

Alexandru Rusu: Textul pe care vi-l propun este din Părintele Teofil Părăian și este predica din Duminica dinaintea Nașterii Domnului: „Înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, vreme de șase săptămâni, în zilele mai însemnate auzim chemarea:

Hristos Se naşte, măriţi-L! 

Hristos din Ceruri, întâmpinaţi-L! 

Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! 

Cântaţi Domnului tot pământul şi cu bucurie lăudaţi-L, popoare, că S-a preamărit!

Cuvintele acestea, ca şi toate cuvintele cuprinse în dumnezeieştile slujbe, n-au doar rostul ca să împlinească o rânduială, ca să zicem aşa, să creeze o atmosferă, să se facă un fel de stare de gândire, ca să împlinească ceea ce înseamnă să săvârşească o slujbă. Ci ele au rostul să schimbe spre bine gândirea noastră, simţirea noastră şi toată viaţa noastră sufletească.”

Şi mai încolo spune: „Noi când răspundem Amin la aceste cuvinte, mărturisim că suntem la un gând cu cel care doreşte ca Numele lui Dumnezeu să fie preamărit în toată vremea. Deci, Hristos Se naşte, măriţi-L! este ceea ce trebuie să facem, şi-L mărim în toată vremea, pentru că S-a născut pentru noi și pentru a noastră mântuire. Vă rog, Părinte!

Pr. Constantin Necula: Trebuie să subliniem că e un text din Sfântul Grigorie şi o omilie, celebră, la vremea ei, la Naşterea Mântuitorului Hristos, care, în gura unui Părinte sfinţit şi sfânt, cum este Părintele Teofil, sigur că suna şi mai bine decât în gura noastră, a păcătoşilor.

Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că e parola de aur a Bisericii în vremurile acestea absolut nebuneşti; că în cele din urmă, Hristos Se naşte, măriți-L! Hristos din Ceruri, întâmpinaţi-L! înseamnă că, în sine, Crăciunul nu-i doar o zonă de aşteptare, nu-i o zonă gri, ci este o zonă de interferenţă, de întâlnire cu Hristos; că Acest Hristos — Bebeluşul din Betleem, Care Se naşte de dragul nostru - nu-i venit doar ca să ne schimbe, ştiu eu, hainele, alimentele, ci şi raţiunea de a fi. Când Îl ai pe Hristos de partea ta, nu poţi decât să-L întâmpini! Nu poţi decât să te bucuri, să fii strălucitor!

(Preot Constantin Necula, Alexandru Rusu, Farmacia de cuvinte, Editura Agnos, Sibiu, 2014, pp. 206-207)

Categoria: Articole

Cautare:

Hristos Se naste, mariti-L! Hristos din Ceruri, intampinati-L!

Vizualizari: 478

Id: 6991

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.