Nu te sargui la toate faptele bune, ci intai la una singura, apoi la alta

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Nu te sargui la toate faptele bune, ci intai la una singura, apoi la alta

Şi te mai sfătuiesc, nu te sârgui la toate faptele bune ori la mai multe deodată, ci întâi la una singură, apoi la alta. Numai astfel se sădeşte în suflet deprinderea îmbunătăţirii, pentru că de te sârgueşti neîncetat cu o virtute, aleargă mai uşor la dânsa şi mintea se frământă să afle mijloacele, memoria, cele mai potrivite a o dobândi, iar voinţa e mai pornită spre această virtute.

N-ai fi dobândit aceste înlesniri dacă te-ai fi ocupat de mai multe virtuţi.

Si mai este ceva; lucrările unei singure virtuţi, fiind de aceeaşi natură între ele, se fac cu aceeaşi nevoință și cer mai puţină osteneală.

Una cheamă şi ajută pe cealaltă. Această asemănare le întăreşte mai mult în noi, fiindcă află scaunul inimii gata, aşezat a primi acele lucrări noi, ce ar fi trebuit să le săvârşim de două ori cum am primit mai înainte şi pe celelalte asemenea lor. Aceste fapte despre care am vorbit au atât adevăr într-însele, încât cel ce voieşte a dobândi o virtute deprinde şi meşteşugul de a dobândi o alta. Astfel, cu creşterea uneia, cresc toate, prin unirea ce există între ele, fiindcă toate faptele bune sunt rază ce ies din una și aceeași dumnezeiască lumină.

(Nicodim Aghioritul, Războiul nevăzut, Editura Egumenița, Galați, p. 126)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Nu te sargui la toate faptele bune, ci intai la una singura, apoi la alta

Vizualizari: 433

Id: 6994

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.