Sa platim corect lucratorului

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sa platim corect lucratorului

Unii oameni, deşi dau cinci sute sau o mie de drah­me unui sărac, fac bazar evreiesc pentru cinci sau zece drahme cu lucrătorul sărac ce lucrează la ei. Nu pot pricepe. Bine, dai cinci sute şi o mie de drahme celui pe care nu îl ştii, dar pe acesta, pe care îl ai lângă tine şi te ajută, îl laşi să flămânzească? Ai datoria ca mai întâi pe acesta să-l iubeşti şi să-l ajuţi. Dar se vede că aceşti oa­meni fac milostenie ca să fie lăudaţi. Sau pe altul îl trag chiar şi la judecată pentru o mie de drahme, deoarece încep de la o logică lumească, chipurile ca să nu-i con­sidere proşti.

O femeie credincioasă mi-a povestit (în 1958) o întâmplare. Odată ea a vrut să cumpere o cantitate de lemne de la o bătrână, care a făcut trei ore ca să le aducă din pădure în sat. De data aceea a făcut o jumă­tate de oră mai mult, adică trei şi jumătate, pentru că a înconjurat cazarma, ca să n-o prindă pădurarul. „Cât fac?” o întreabă acea femeie. „Cincisprezece drahme”, răspunse bătrâna „Nu, este mult”, îi spune. „Eu le iau cu unsprezece.” „I-am cerut atâta”, mi-a spus acea femeie, „pentru ca pe noi, oamenii duhovniceşti, să nu ne ia de proşti...” Când am auzit, am „săpunit-o” bine. Bătrâna avea două animale şi a pierdut două zile ca să câştige 22 de drahme. În loc să-i fi dat mai mult, i-a mai şi oprit din ceea ce i se cuvenea.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol.2: Trezire duhovnicească, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Ed. a 2-a, Editura Evanghelismos, București, 2011, pp. 176-177)

Categoria: Articole

Cautare:

Sa platim corect lucratorului

Vizualizari: 466

Id: 9857

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.