Sfanta Taina a Spovedaniei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfanta Taina a Spovedaniei


4. SFANTA TAINA A POCAINTEI (A SPOVEDANIEI)


Ce este Sfanta Taina a Pocaintei (a Spovedaniei)?


Pocainta este Sfanta Taina prin care ne sunt iertate pacatele, daca le marturisim, si prin care dobandim impacare cu Dumnezeu.


Ce pacate sunt iertate prin aceasta Sfanta Taina si ce pacate nu sunt iertate?


Ne sunt iertate toate pacatele pe care le-am savarsit dupa Botez, pe care le-am marturisit preotului si pentru care ne-am pocait. Totusi, pacatul stramosesc nu poate fi iertat numai prin pocainta, fara Botez. De asemenea, unele pacate de moarte nu pot fi iertate “nici in veacul acesta, nici in cel ce va sa fie” dupa cuvintele lui Hristos (Matei XII, 32).


Ce este de trebuinta pentru aceasta Sfanta Taina?


Marturisirea pacatelor inaintea preotului, dupa care preotul citeste rugaciunile si, in numele Sfintei Treimi, da dezlegare persoanei care se pocaieste.


Cum putem sti ca pacatele persoanei care se pocaieste sunt iertate?


Stim aceasta din Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Hristos a iertat pacatele celor ce sau pocait, la fel au facut si apostolii. Din Sfanta Traditie cunoastem multe exemple de pacatosi, care s-au pocait pentru pacatele lor, si-au indreptat viata si au devenit sfinti.


Cine a dat episcopilor si preotilor puterea de a ierta pacatele?


Insusi Domnul Iisus Hristos, care le-a spus apostolilor: “Luati Duh Sfant! Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan XX, 22-23).Daca cineva care a gresit a primit iertare din partea persoanei fata de care a gresit, mai este nevoie atunci ca acesta sa mearga la preot pentru a se spovedi?


Este recomandabil sa ne spovedim, caci fiecare pacat pe care l-am savarsit inaintea oamenilor, l-am savarsit si inaintea lui Dumnezeu. Nu exista pacat care sa nu atinga si pe Dumnezeu. De aceea este nevoie sa mergem intotdeauna la preotul lui Dumnezeu pentru spovedanie si iertare.


Cu ce dispozitie sufleteasca trebuie sa mergem la preot pentru marturisire?


Cu pocainta sincera si inima infranta, avand simtamantul iertarii tuturor celor care ne-au gresit si cu hotararea sa dam ascultare preotului caruia ne spovedim, in cazul in care ne da canon.


Ce fel de canon (epitimie) ne poate da preotul?


Epitimiile pot fi diferite, dupa gravitatea pacatelor noastre, de pilda: sa postim, sa ne rugam, sa despagubim pe acela pe care l-am pagubit, sa facem fapte de milostenie, sau chiar sa fim opriti de la primirea Sfintei Taine a impartasaniei pentru o anumita vreme.


Cat de des trebuie sa ne spovedim?


Cu cat mai des, cu atat mai bine. Trebuie sa ne marturisim pacatele inainte de a primi Sfanta Taina a Impartasaniei. Este absolut necesar sa ne spovedim la vreme de boala, caci nu stim vremea mortii noastre. Pentru aceea trebuie sa fim pregatiti, pe deplin pregatiti sa ne alaturam familiei ceresti a lui Dumnezeu, ca fii ai lui Dumnezeu plini de pocainta, sloboziti de pacate si binecuvantati.

Categoria: Catehismul Bisericii Ortodoxe - Sfantul Nicolae VELIMIROVICI

Cautare:

Sfanta Taina a Spovedaniei

Vizualizari: 1045

Id: 421

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.