SORTII

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SORTII


SORTII


1868. -Sortii aruncati in numele Domnului se folosesc numai atunci cand oamenii si-au epuizat toate puterile in alegerea dintre doua sau mai multe lucruri, persoane sau probleme familiale sau sociale, fara a se ajunge la dezlegarea convenabila tuturor. In aceste cazuri “sortul pune capat neintelegerilor si hotaraste intre cei puternici” (Prov. 18, 18). Despre aceasta martora este Sf. Scriptura: Urim si Tumim (Exod. 28,30), impartirea Palestinei (Num. 26,55; 33,54; Deut. l, 38; Iosua l, 6; 14,2; 15,1; 16,1; 19,1-40). Alegerea dintre persoane, lucruri, etc. (F. Ap. 1, 23-26; Matei 27, 36; Luca 23, 34; Iosua 8, 15-18; I Regi 10, 20-21; 14, 38-39; Luca 1, 9; I Cor. 24, 5; 25, 8; 26, 13-14). Alegerea jertfei (Lev. 16, 9-10). Cand adevarul este evident si toti cad de acord, este pacat a se arunca sorti fiindca este o ispitire si o intrebare fara rost (Iez. 24, 6; Ioil 5, 3; Num. 3, 10; I Regi 28, 6). Sortii straini de Biserica se practica in jocurile de noroc al carui castig este un furt deghizat. Numai cei rai decurg la sorti, calauziti fiind de cugete straine de duhul Bisericii (Ps. 21,18; Ioan 19,24).


1869. -Se iau atatea bucatele de hartie cate lucruri sau persoane sunt pentru care trebuie sa se arunce sortii si pe unul se scrie alesul, iar celelalte raman albe. Se impaturesc, se amesteca bine intr-o cutie, etc. si apoi fiecare ia cate un bilet si cel ce a luat pe cel scris acela a iesit la sorti. Sortii se arunca o singura data. inainte de a se arunca sorti se poate rosti o rugaciune: “Doamne, Dumnezeule, cel ce ai fagaduit sa fii cu robii Tai in toata vremea ca sa le dezlegi nedumeririle in vreme de grea incercare prin sorti Urim si Tutuim, iar cand Sfintii Apostoli n-au putut sa stie care dintre cei doi alesi de sobor era mai bine placut Tie, care sa ia slujba apostoliei din care a cazut Iuda, Tu le-ai aratat prin sorti pe Matia. Si acum binecuvinteaza acest sort si dezleaga nedumerirea robilor Tai cu parinteasca Ta purtare de grija, ca toate sa se faca dupa voia Ta cea sfanta, iar robii Tai sa ramana impacati ca au facut ce au putut pentru folosul lor, al aproapelui si slava Sfantului Tau nume. Amin”.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

SORTII

Vizualizari: 876

Id: 751

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.