www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

DEFAIMAREA

DEFAIMAREA


DEFAIMAREA


587. -”Defaimarea este un pacat greu, fiindca prin ea se fura averea spirituala a aproapelui” (I Cor. 6,10; Ex. 23. 1; Lcv. 19,1 6; Prov. 11, 13; 20,19). Ea se canoniseste ca si furtul, iar daca duce la complicatii si dusmanii, se va osandi dupa roadele ei. Autoritatea nu trebuie dispretuita, oricate lipsuri ar avea ea, fiindca orcine ar fi pus in locuri de conducere nu poate fi fara greseala. (F. Ap. 23,5). Persoana conducatorului bisericesc si lumesc trebuie respectata pentru slujba si osteneala ei folositoare binelui obstesc (Rom. 13, 1-3; I Petru 2,17; I Tim. 2,1-3). Cel ce indeamna pe altul la clevetire, are acelasi pacat ca si cel ce defaima. Oricine va cleveti pe altul, sau auzind pe cel ce cleveteste si nu-l cearta, impreuna cu acela sa se afuriseasca (Razb. Nev. p. 63). Vrednic de defaimare este numai pacatul, precum si omul care este pus in slujba pacatului ca si diavolul (Matei 23,1-20).


588. -”Daca vreun cleric ar defaima pe episcop, sa se cateriseasca, fiindca nu se cade a vorbi de rau pe mai marele tau” (Exod. 22,28; II Petru 2,10). -Apost. 55.


589. -”Daca vreun cleric ar defaima pe prezbiter sau pe diacon, sa se afuriseasca” (f. Ap. 23,3-6; Apost. 56).


590. -”Daca vreun cleric ar batjocori pe schiop, surd, orb sau pe cel ranit la picioare, sa se afuriseasca; asemenea si mireanul”. (Lev. 19, 14 -Apost 57.).


591. -”Daca va defaima cineva, fara dreptate, pe imparatul sau pe dregatorul, sa ia pedeapsa si daca va fi cleric sa se cateriseasca, iar daca va fi mirean, sa se afuriseasca”. Apost. 84.


592. -”Oarecine dintre oamenii pacatosi, de vor barfi ceva pe preot sau cuvinte spurcate, sau hule, acela sa aiba pocanie sase luni sau un an”, -PBG, 52.


593. -”Pomenitorul de rau sa se pocaiasca un an. Clevetitorul (clevetnicul) doi ani si metanii 18 in zi. Cine este ocarnic un an sa nu se impartaseasca, metanii in zi 12″. -PBG, 88.


594. -”Clevetnicul un an sa nu se cuminece, ca graieste dumnezeiescul David: Pre cela ce cleveteste pe vecinul sau pre acela l-au gonit. Iar tiitorul de manie, acela sa se desparta de biserica un an si sa faca si metanii cate o suta cincizeci in zi”. SLT, 373.


595. -”Iar ascultatorul la fereastra, un an sa nu se pricestuiasca si metanii cate 15 in zi. Asijderea si cel ce vine sau paraste pe altul si acela un an sa nu se pricestuiasca, adevarat de se va spovedi de voie si va urma a nu mai face, iar de nu se va lasa, atunci sa-l goneasca de la biserica lui Hristos”. -ILT, 373.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

DEFAIMAREA

Vizualizari: 1104

Id: 619

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.