www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

PICTURA

PICTURA


PICTURA


1522. -Pictura este arta de a reprezenta chipurile oamenilor si ale lucrurilor inconjuratoare, servind ca mijloc de cunoastere si recunoastere a lor. Ea serveste ca o carte pentru minte, care foarte lesne se lasa citita. Pictura bisericeasca trebuie sa fie mai realista ca sa se inteleaga adevarul de la prima privire. Simboluri greu de inteles pentru oamenii putin instruiti in cele bisericesti trebuie sa se arate sau sa fie insotite de explicatii suficiente. De ex. Sfantului Ioan Botezatorul cel mai mare sfant dintre barbati (Luca 7, 28) prezentat simbolic cu aripi de inger in trup (Malcahi 3, 1) pentru cei instrainati de Biserica este o himera, asa cum ar parea si cele de la Iezechil 1,1-30; Ape. 14,20 (V. Icoanele, Crucea).


1523. -”Ochii tai sa priveasca inainte si cu toata paza, fereste-ti drept inima ta, porunceste intelepciunea (Prov. 25, 23-25) caci simturile trupului lesne introduc in suflet, pe ale lor. Deci, poruncim ca de acum inainte nicidecum, in nici-un chip sa nu se mai zugraveasca picturi care amagesc vederea si care strica mintea si indeamna la aprinderea placerilor rusinoase, nici pe tablouri (nuduri) nici intr-alt chip intocmite. Iar daca cineva s-ar apuca sa faca aceasta, sa se afuriseasca”, -VI ec. 100.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

PICTURA

Vizualizari: 1211

Id: 718

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.