www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca in iconografie

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca in iconografie

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este zugrăvită conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, sub chipul unei pustnice, cu părul alb și scurt până la grumaz, având trupul gol, uscat și înnegrit de arșiță, acoperită doar cu mantia pe care i-a aruncat-o Sfântul Zosima.

De obicei, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este reprezentată în ca­drul programului iconografic în scena primirii Împărtășaniei, care este zugrăvită pe glaful deschiderii ce face trecerea dinspre pronaos spre naos, alături de Sfântul Zosima. Prin această amplasare în punctul de trecere de la spaţiul din afară (pronaosul), către cel în care se împlineşte Sfânta Împărtăşanie (naosul), Sfânta Maria Egipteanca ne transmite, prin modelul vieții ei, că doar prin pocăinţă se poate ajunge la mântuire.

De asemenea, Cuvioasa mai este zugrăvită și în icoana de hram de pe catapeteasmă, atunci când acesta este ocrotitoarea lăcașului de cult.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca in iconografie

Vizualizari: 699

Id: 25125

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.