Cum si in ce fel este numita si Sfanta Scriptura om?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum si in ce fel este numita si Sfanta Scriptura om?


Cum si in ce fel este numita si Sfanta Scriptura om?


Precum dupa un inteles mai inalt a numit biserica om duhovnicesc, iar pe om biserica tainica, la fel zicea ca si Sfanta Scriptura, privita toata deodata, este ca un om, care are Testamentul Vechi drept trup, iar pe cel Nou drept suflet, duh si minte; sau istoria literara a intregii Sfinte Scripturi, a celei vechi si noi, trup, iar sensul celor scrise si scopul spre care tinde acel sens, suflet. Auzind aceasta, am admirat potriveala asemanarii si am laudat cat am putut pe Cel ce imparte fiecaruia darurile Sale dupa vrednicie. Caci, precum omul e muritor dupa ceea ce e vazut si nemuritor dupa ceea ce e nevazut, la fel si Sfanta Scriptura are litera trecatoare, iar duhul ascuns in litara ei niciodata nu inceteaza de a fi. Si, precum omul stapanind prin intelepciune dorinta si pornirea patimasa vestejeste trupul, la fel si Sfanta Scriptura inteleasa duhovniceste taie de la sine litera. Caci zice Sfantul Apostol: “Pe masura ce se strica omul nostru cel din afara, cel dinlauntru se innoieste zi de zi”(II Cor. 4, 16). Aceasta s-o intelegem si s-o zicem si despre Sfanta Scriptura, inteleasa figurat ca om. Pe masura ce se retrage litera ei sporeste duhul. Si pe masura ce trec umbrele slujirii vremelnice, iese la aratare adevarul credintei atotluminos si neumbrit, prin care si pentru care este si s-a scris si se numeste Scriptura, intiparita fiind in minte prin harul duhovnicesc. Precum si omul este si se zice om pentru sufletul rational si mintal, prin care si pentru care este chip si asemanarea lui Dumnezeu, Cel ce l-a facut pe el, si a fost deosebit de celelalt animale prin natura, neavand cu ele nici o relatie launtrica.

Categoria: Mistagogia - Sfantul Maxim Marturisitorul

Cautare:

Cum si in ce fel este numita si Sfanta Scriptura om?

Vizualizari: 845

Id: 780

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.