PICTURA

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

PICTURA


PICTURA


1522. -Pictura este arta de a reprezenta chipurile oamenilor si ale lucrurilor inconjuratoare, servind ca mijloc de cunoastere si recunoastere a lor. Ea serveste ca o carte pentru minte, care foarte lesne se lasa citita. Pictura bisericeasca trebuie sa fie mai realista ca sa se inteleaga adevarul de la prima privire. Simboluri greu de inteles pentru oamenii putin instruiti in cele bisericesti trebuie sa se arate sau sa fie insotite de explicatii suficiente. De ex. Sfantului Ioan Botezatorul cel mai mare sfant dintre barbati (Luca 7, 28) prezentat simbolic cu aripi de inger in trup (Malcahi 3, 1) pentru cei instrainati de Biserica este o himera, asa cum ar parea si cele de la Iezechil 1,1-30; Ape. 14,20 (V. Icoanele, Crucea).


1523. -”Ochii tai sa priveasca inainte si cu toata paza, fereste-ti drept inima ta, porunceste intelepciunea (Prov. 25, 23-25) caci simturile trupului lesne introduc in suflet, pe ale lor. Deci, poruncim ca de acum inainte nicidecum, in nici-un chip sa nu se mai zugraveasca picturi care amagesc vederea si care strica mintea si indeamna la aprinderea placerilor rusinoase, nici pe tablouri (nuduri) nici intr-alt chip intocmite. Iar daca cineva s-ar apuca sa faca aceasta, sa se afuriseasca”, -VI ec. 100.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

PICTURA

Vizualizari: 955

Id: 718

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.